fbpx
Paspoort kwijt of gestolen in ThailandPraktische informatie Uitgelicht 

Paspoort kwijt of gestolen in Thailand: wat nu?

Paspoort kwijt of gestolen in ThailandHet is de nachtmerrie van iedere vakantieganger: je paspoort kwijt of gestolen in Thailand. Wat moet je doen als je dat overkomt?

Eerder schreef ik al hoe je maatregelen kunt treffen om te voorkomen dat je tas gestolen wordt.

Een andere tip is dat je nooit je originele paspoort mee moet nemen, maar het beter in je kluis of koffer kunt laten. Draag wel altijd een kopie van het paspoort bij je.

Verlies of diefstal kun je niet altijd voorkomen

Helaas komt het voor dat kluisjes op hotelkamers worden opengebroken of dat je jouw paspoort tijdens het reizen verliest.

Je paspoort kwijt of gestolen in Thailand is heel vervelend. Maar het is niet het einde van de wereld.

Ik leg je uit wat je moet doen als je dit overkomt.

Op de website van de Nederlandse ambassade in Bangkok staat heel duidelijk uitgelegd hoe en wat.

‘Als uw paspoort gestolen of vermist is, kan op afspraak een nieuw paspoort of laissez passer document worden aangevraagd.’

Je hebt dan het volgende nodig: een ingevuld en ondertekend aanvraagformulier (te downloaden vanaf de website van de ambassade), pasfoto’s, aangifte van vermissing van de politie, een ingevuld C2 modelformulier en betaling.

Volg de juiste stappen

Paspoort kwijt of gestolen in Thailand
Nederlandse ambassade in Bangkok.

Op de website valt verder te lezen: ‘Houdt u er rekening mee dat u wellicht uw retourticket/reisplannen moeten wijzigen omdat een nieuw paspoort of nooddocument (laissez passer voor reis naar Nederland) niet dezelfde dag kan worden afgegeven (nieuw regulier paspoort via spoedprocedure binnen een week ( meerkosten EUR 50 te voldoen in THB) en LP meestal binnen 3 werkdagen, indien u over een kopie van uw verloren/gestolen paspoort beschikt).

Een nieuw paspoort of Laissez passer document kan pas worden afgegeven nadat uw persoonsgegevens zijn geverifieerd en er sprake is van een noodgeval. Dit dient u aan te tonen middels bijvoorbeeld een vliegticket. Een kopie van uw verloren paspoort (of Nederlandse identiteitskaart of Nederlands rijbewijs) bespoedigd de verificatieprocedure.

Om Thailand uit te kunnen reizen met uw nieuwe paspoort of LP nooddocument heeft u een nieuwe inreisstempel nodig van de Thaise Immigratie, omdat u uw oude inreisstempel niet meer kunt tonen. Deze inreisstempel kun u verkrijgen u bij de Thaise Immigratie op vertoon van een politierapport (hoeft niet vertaald te worden) en een verklaring die de ambassade voor u kan maken waarin staat dat u uw oude paspoort kwijt bent geraakt of is gestolen. Deze verklaring kost 30 euro en dient te worden betaald in Thai Baht.’

Controleer je reisverzekering

Is jouw paspoort kwijt of gestolen in Thailand? Doorloop dan eerst al deze stappen voor je naar de ambassade gaat. Alleen dan kun je snel geholpen worden.

In de meeste gevallen dekt jouw reisverzekering de gemaakte kosten. Loop voor vertrek jouw polis door om te kijken of dat ook geldt voor jouw reisverzekering.

Lees ook

%d bloggers liken dit: