Pas op voor boze Thai

Thailand staat ook bekend onder de naam ‘Land of Smiles’. En grotendeels terecht, want ze hebben engelengeduld. Berg je echter voor boze Thai! 

Sommige toeristen denken dat ze vanwege de eeuwige glimlach alles kunnen maken in Thailand. Neem het verhaal van de Britse toerist die van een restaurant alleen naar de wc mag als hij iets consumeert. Hij wordt daar zo boos over dat hij uiteindelijk een briefje van 20 baht in het gezicht van de restauranthouder gooit. Dat komt de Brit op klappen te staan.


Het is een van de vele voorbeelden die ik voorbij heb zien komen de afgelopen jaren sinds ik de Thaise media volg. Sommige reizigers stappen uit het vliegtuig en vinden dat de Thai blij moeten zijn dat hij zijn zuurverdiende centen juist hier komt opmaken. Dat ze te gast zijn en dat de Thai dat maar beter in hun oren kunnen knopen, want zo redeneren ze: ‘Klant is koning’. En natuurlijk… ze blijven toch altijd lachen.

‘Ik ben gast’

Die mensen hebben zich niet voorbereid op een reis naar het land van glimlach. Ze zijn in het vliegtuig gestapt en vergelijken deze bestemming met een reis naar de Spaanse Costa’s of de Canarische Eilanden. Deze reizigers beseffen niet dat Thailand een hele andere cultuur heeft dan de westerse. En dat een hele boel dingen ‘ not done’  zijn. Lees ze hier.

Boze Thai

Het zijn vaak toeristen die worstelen met de taal (de Thai spreekt gebrekkig Engels), de cultuur (met schoenen aan een tempel binnenlopen) of worden opgelicht. En toegegeven: Een Thai die blijft lachen, maar niets doet om je probleem op te lossen is om gek van te worden.

Dat is echter hun cultuur. Ze begrijpen je niet of hebben geen oplossing. Waarom ze blijven lachen en het niet zeggen: “Sorry sir, but I don’ t know?” Omdat dit gezichtsverlies betekent. En dat is in de Aziatische cultuur het ergste wat de Thai kan overkomen.

Boze Thai gewelddadig

Het heeft dan geen enkele zin om te blijven discussieren, laat staan je geduld te verliezen en beledigend te gaan doen. Het engelengeduld van een Thai is een keer op. En een boze Thai slaat er op los, trekt een mes of roept er andere Thai bij. En dan heb je alleen maar verliezers. Daarbij: ook als je opgelicht bent, neem je je verlies en loop je weg. Wel zo verstandig.

One Comment - Write a Comment

 1. De opmerking this is Thailand hoor je vaak. Ook de Thai roept dit als ze iets niet aan staat en je het moet accepteren.
  De KFC is een voorbeeld de bestelde order is vaak koud.
  De kwaliteit is dus niet wat ik/wij verwachten. Ik geef het terug en verwacht nieuwe op temperatuur.
  In het begin keek mijn weder helft er vreemd van op. Nu begrijpt ze het en doet het zelfde.
  En bij de KFC? Het blijft een drama.
  Boze Thai? Zachtjes praten en hetzelfde doen als hun. Hoe zachter je praat hoe meer respect.
  Gelijk hebben is ook uitleggen waarom.
  We hebben toch regelmatig gezien dat de Thai toch aan het kortste end trok en zijn excuses aan biedt.
  En vervolgens lachend weer terug komen.
  Je hoeft zeker niet alles te accepteren. Veel verschuilen zich achter hun manager als het op problemen aankomt.
  Echter dan maar hogerop zoeken..
  Hiermee creeer je ook dat de hiërarchie in stand blijft.
  Oftewel ik los geen probleem op.
  En dan krijg je boze reacties…

  Reply

Post Comment

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.