fbpx
drugs in ThailandAchtergrond Laatste nieuws Uitgelicht 

Pas op met drugs in Thailand

Het is met drugs in Thailand een beetje zoals met prostitutie. Het is verboden, maar overal verkrijgbaar. Toeristen die denken dat ze daardoor niet strafbaar zijn, komen van een koude kermis thuis.

Zeker als backpacker kom je snel in aanraking met drugs in Thailand. Je kunt haast niet over Khao San Road in Bangkok lopen of iemand biedt het wel aan “Psssst, you want some stuff’. Ook op enkele eilanden in het zuiden van Thailand worden drugs openlijk verhandeld.  Vaak zijn het Thai en dus denk je al snel dat het wel snor zal zitten.

Maar je hebt het mis!  Als je wordt gepakt dan kan je rekenen op een lang verblijf in ‘Bangkok Hilton’ de gevreesde gevangenis Bang Kwang. Ook als je een paar gram voor eigen gebruik bij je hebt. De Thaise autoriteiten hebben lak aan een dergelijke verklaring.

Harde straffen

Elk jaar worden tientallen toeristen opgepakt en veroordeeld voor het bezit of de smokkel van drugs. Zelf een klein beetje softdrugs, zoals een gram marihuana, kan je voor jaren achter de tralies krijgen.

Wil je weten wat je te wachten staat tijdens een langdurig verblijf in Bang Kwang? Lees het boek van Pedro Ruijzing ‘Levenslang in Thailand’ dan eens. Zeker als buitenlander ben je helemaal op jezelf aangewezen.

drugs in Thailand

Vaak wordt een beroep gedaan op de Nederlandse Ambassade, maar die kan niet meer doen dan zorgen dat een advocaat krijgt. Een diplomatieke missie om je vrij te krijgen kun je vergeten.

Omgekeerde bewijslast

Wat je ook denkt over de rechtsgang in Thailand, als je betrapt met drugs in je bezit dan ben je feitelijk al schuldig. Jij moet aantonen dat het niet van jouw is. Overigens, nog een reden om heel erg goed op te passen met drugs in Thailand:

Als je meer dan twintig gram van een harddrug zoals heroïne, cocaïne, met amfetamine (in Thailand ya-ba geheten) of ecstasy in je bezit hebt kun je zelfs de doodstraf krijgen!

Lees ook