fbpx
Praktische informatie Uitgelicht 

Pas je aan als toerist: er zijn regels

Op vakantie zijn we vaak vrijer en enthousiaster dan dat we thuis zijn. Toch is het oppassen geblazen. Voordat je het weer heb je een rel veroorzaakt. Elk land heeft regels, dus pas je aan als toerist.

Met de regelmaat van de klok gaat het mis. Toeristen die in gewillige poses bij Boeddhabeelden zich op de gevoelige plaat laten vereeuwigen. Of iets op muren kalken. Puur uit baldadigheid.  Maar ook ongepaste kleding op voor Thai heilige plekken komt regelmatig voor.

Op diverse plekken in de tempel worden toeristen in meerdere talen geïnformeerd om zich gepast te gedragen, aangezien ze op een heilige plek zijn voor veel Thaise mensen. Zo moeten vrouwen die korte broeken dragen of minirok zich bedekken. Hetzelfde geldt trouwens voor mannen. Als je een tempel binnen gaat, doe je de schoenen uit en een eventuele hoed of pet af.

Pas je aan als toerist, houd je aan de regels

Je wilt niet weten hoe vaak ik toeristen met schoenen aan naar binnen heb zien lopen. Een keer leidde dat bijna tot een fikse ruzie. Monniken spraken de man aan op zijn schoeisel. De Nederlander werd daarop zo boos, dat bewaking ‘m moest verwijderen. Hij vond dat hij als toerist geld het land binnenbracht en dat de Thai hem dankbaar moest zijn voor zijn komst.

Vrouwen mogen niet binnen een straal van één meter bij een monnik in de buurt komen. Dat is om te voorkomen dat je ze aanraakt. Dat laatste is helemaal uit den boze. Een keer zag ik een vrouw die samen met een paar monniken op de foto wilde. Ze liep naar het groepje toe, die onthutst reageerden. De vrouw zag dat niet en liep door. Een rel was geboren. Monniken kwaad, vrouw in tranen.

Voorkomen is beter….

Vaak is het onwetendheid als we de lokale regels overtreden. Nog vaker kunnen we het voorkomen, door ons in te lezen in wat de gebruiken zijn. Een Lonely Planet of een andere reisgids vertelt dat prima. Heb je een tablet-pc bij je, er zijn sites genoeg die je over de lokale gebruiken informeren. En lees aandachtig de borden die bij de ingang staan.

Bij twijfel geldt altijd…. Niet doen!

Lees ook

%d bloggers liken dit: