fbpx
Nieuws Ontdek Thailand 

De parasols van Chiang Mai: Bo Sang

De handgemaakte en prachtig beschilderde parasols van Chiang Mai zijn niet alleen in Thailand zeer bekend, maar tot ver over de landsgrenzen. De fabriekjes waar ze gemaakt worden is zeker een bezoekje waard.

Parasols en  paraplu’s van Chiang Mai worden gemaakt in het dorp Bo Sang en zijn uitgegroeid een van de symbolen van Chiang Mai. De waaiers en paraplu’s worden door echte kunstenaars beschilderd. Zijn zijn verkrijgbaar in alle soorten en maten en in verschillende designs en tegen redelijke prijzen. Ze zijn allemaal gemaakt van sa-papier.

Het dorp licht twintig  kilometer buiten Chiang Mai aan de San Kamphaeng Road. Een keer per jaar wordt het Bo Sang Umbrella Festival. Meestal is dat in januari. Dan trekken de dames in een prachtige kleurrijke  stoet door de hoofdstraten van Bo Sang.    

Op bezoek

Parasols van Chiang Mai
Bo Sang Umbrella Festival

Anita Rietberg bezocht Bo Sang al eens eerder en schreef er op haar blog het volgende over:

De parasols worden meestal gemaakt van een frame gemaakt van bamboe, bespannen met stof of een papiersoort, zoals Sa papier, gemaakt van de schors van de moerbeiboom. Het geheel wordt daarna met de hand beschilderd om het een exclusieve tint te geven.

In Bo Sang is er éénmaal per jaar, in januari een festival waarbij de parasols centraal staan. Als wij het leuk vonden konden we hier ook meteen een souvenirtje laten maken… onze eigen spullen bv tassen telefoonhoesjes , telefoons of een parasol naar uw eigen ontwerp laten beschilderen.

Het was erg leuk om te zien hoe alles gemaakt wordt en beschilderd wordt, wat een kunstenaars werken daar zeg. De handwerkslieden in Bo Sang schilderen in een hoog tempo allerlei mooie motieven of illustraties op de parasols en andere producten. Ik heb hier nog wat op mijn cameratas laten schilderen en op mijn telefoon hoesje. Echt geld vragen ze er niet voor maar een fooitje, niet te geloven toch. Dat voor twee euro.

Video over parasols van Chiang Mai

Lees ook