fbpx
Pang MaphaOntdek Thailand Rest van Thailand 

Pang Mapha en zijn prachtige grotten

Pang Mapha ligt in het uiterste noordwesten van de provincie Mae Hong Son in Thailand. Het is vooral bekend om z’n honderden grotten.

Pai links laten liggen…. en naar het bekoorlijke Pang Mapha doorrijden’ zo adviseert de bekende schrijver John Hauser op zijn website. Hauser woont en werkt al jaren in Thailand. Hij vervolgt: “Het landschap rond Pang Mapha is beslist indrukwekkender dan dat rond Pai:

“Het district is rijk aan grillige kalksteenbergen. In deze karst zijn veel grotten verborgen waarvan er talloze toegankelijk zijn en het verkennen waard. De bergen rond Pang Mapha zijn gedeeltelijk met dennenbos bedekt.”

Het mag duidelijk zijn, Hauser is verknocht aan dit stukje Noord-Thailand.

Cave Lodge in Pang Mapha

De Cave Lodge is een van de bekendste plekken in Pang Mapha waar je kunt verblijven.  Deze lodge ligt midden in de wildernis tegen de grens met Birma en is dertig jaar geleden gebouwd door een Australiër, John Spies, die er sindsdien weinig aan heeft veranderd zodat je je terug in de tijd waant. Hij heeft een boek, Wild Times, geschreven over zijn leven in deze streek, prachtig om te lezen.

Het hoofdgebouw van de Cave Lodge heeft een groot overdekt terras, hangmatten, een schommel, een tafeltennistafel, een vuurplaats en overal kussens. Je slaapt in een simpele bamboe hut met een meer dan schitterend uitzicht op de rivier en genieten van de junglegeluiden om ons heen. Als we het in Lonely Planet-taal zouden moeten omschrijven dan vind je hier het ultieme laidback-gevoel.

Op grottenexcursie

Een van de excursies die je kunt maken is naar de Tham Lod Cave, die paar kilometer stroomafwaarts van Cave Lodge ligt. Dit is een van de grootste grotten die tot dusver gevonden is in Zuidoost Azië. Je gaat met gidsen en iedereen zijn eigen hoofdlamp te voet de grot verkennen. Je komt van alles tegen: Stalactieten, spinnen en vleermuizen. Daarna vaar je ook een stukje door de aardedonkere grot.

Vervolgens ga je met de gids een stukje door de jungle naar een andere grot, die zo smal en laag is dat je hele stukken kruipend en tijgerend moet afleggen. Als je dat hebt overleefd wacht het avontuur op de rivier. Je gaat een raften! Daarna is het weer terug naar de lodge om te chillen, loungen relaxen en wat je nog meer doet als je je laidback voelt.

Video van Pang Mapha

Lees ook

%d bloggers liken dit: