fbpx
pagodeBoeddhisme Ontdek Thailand 

Pagode met de Oranje sjerp

Chiang Mai in het noorden van Thailand moet een heel gelovig deel van de wereld zijn. Het herbergt ontzettend veel tempelcomplexen: Doi of Wat genaamd. De overheersende kleur is oranje.

De opbouw van de tempelcomplexen is met een bepaalde variatie eigenlijk overal hetzelfde. Een grote hal, voor ontvangsten, het meditatiegedeelte met een verzameling aan Boeddhabeelden, de verblijven van de monniken en bijna altijd een Pagode.

pagodeDe Pagode

Een enorme constructie in de vorm van een klok torent boven de rest uit. Op de treden van de pagode staan veel Boeddhabeelden en beelden van de overleden koningen van Thailand. Het bakstenen bouwwerk raakt snel overgroeid met een Thaise variant van de klimop en wordt daardoor een soort natuurlijke berg. Ter versiering en als uiting van hun devotie wordt er met een bepaalde regelmaat een enorme sjerp aangebracht rond de voet van de Pagode.

Ik heb dit al gezien bij veel tempels onder andere ook op Golden Mount in Bangkok, waar je heel dicht bij de sjerp kunt komen en kunt aanraken.

In Chiang Mai heb ik nu voor het eerst gezien dat er een soort tekentafels aan de voet van de Pagode staan waarop de bezoekers van de Doi tegen een kleine vergoeding of offergave een naam of een boodschap kunnen achterlaten. Gelukkig dat nog weinig westerlingen hier gebruik van maken en er geen graffiti op verschijnt.

pagodeIn keurige tekens worden met viltstift de boodschappen in de brandende zon op de uitgerolde sjerp achtergelaten. De sjerp is prachtig fel oranje, de kleur van het boeddhisme in Thailand. Naar mate hij langer aan de Pagode hangt wordt hij geler en op een gegeven moment wordt hij te vuil te geel of is de nieuwe rol klaar om opgehangen te worden. Vooral jonge monniken klimmen dan de Pagode op om op zo’n drie meter hoogte ruim buiten het bereik van de bezoekers de sjerp te vestigen.

Bij mijn bezoek gisteren aan een Wat in Chiang Mai werd net een rol vervangen, ik wilde een foto maken en de monniken draaiden zich even om naar mij. Ze zwaaiden nog net niet. Een achterop komende brommer zag het net op tijd anders had Boeddha boven een extra bezoeker gehad.

Lees ook

%d bloggers liken dit: