Pad Thai, het bekendste Thaise gerecht

Pad ThaiHet bordje gebakken noedels, met gemalen pinda’s en er een roergebakken eitje eroverheen. Pad Thai is het bekendste gerecht uit de Thaise keuken. Hoe maak je het?

De Pad Thai is een van de drie bekendste gerechten uit Thailand. Massaman Curry, en de pittige papayasalade Som Tom zijn de andere twee gerechten die iedereen over de wereld kent. Ze zijn zelfs cultureel erfgoed, vindt de Thaise regering. Ze hebben de zaak aangekaart bij de Verenigde Naties. Of het zover komt dat Pad Thai een cultureel erfgoed wordt, net zoals ze mozzarella uit Italie, vinden we nu even niet belangrijk. Wij focussen ons op het Thaise gerecht. Want hoe maak je nou een goede Pad Thai?




Ingrediënten voor een Pad Thai voor 2-3 personen

  • 10 grote rauwe garnalen ongepeld
  • 3 eetlepels plantaardige olie
  • 175 gram gedroogde platte rijstnoedels
  • 3 teentjes knoflook, fijngehakt
  • 1 theelepel gestampte gedroogde chilipeper
  • 2 eieren, losgeklopt
  • 2 eetlepel svissaus
  • 2 eetlepels tamarindewater
  • 2 eetlepels zoete chilisaus
  • 1 eetlepel palmsuiker
  • 1 eetlepel gedroogde garnalen (eventueel gemalen)
  • 50 gram geroosterde pinda’s, grof gehakt
  • 4 lente-uitjes, het groene deel in stukken van 5 cm gesneden
  • 5 stronken baby paksoi in repen gesneden
  • 50 gram verse sojascheuten
  • 2 eetlepels grof gehakte koriander
  • partjes limoen voor erbij
  • eventueel ook sap van een halve limoen

Bereiding Pad Thai

Pel de garnalen en bewaar de koppen en schalen. Verhit de olie in een pan op halfhoog vuur, doe de koppen en schalen erin en bak zacht 2 min. zodat de olie de kleur van de garnalen aanneemt. Stort de inhoud van de pan door een zeef in een kleine kom en pers er zoveel mogelijk olie uit met de achterkant van een lepel. Zet apart.

Doe de noedels in een pan met koken water zonder zout, zet het vuur uit en laat ze 3-4 minuten wellen (of volgens de verpakking) tot ze net gaar zijn.

Giet af, spoel met heet water en hussel er een paar druppels olie door zodat de slierten niet aan elkaar gaan plakken.

Verhit de garnalenolie in een wok op hoog vuur. Doe de knoflook, gestampte chikipepers en paksoy erin. Roerbak even en duw de paksoy aan de kant, voeg de garnalen toe aan de zijkant en roerbak 2 min. tot de garnalen net gaar zijn. Duw de garnalen ook aan de kant en giet de losgeklopte eieren aan de vrije zijkant erbij, roerbak een paar seconden tot ze net stollen, meng dan alles door elkaar.

Zet het vuur lager, doe de noedels erbij, de vissaus, het tamarindewater, de chilisaus en de suiker en schep alles een paar seconden goed door tot de noedels door en door warm zijn. Eventueel nog wat limoensap van 1/2 limoen.

Voeg de gemalen gedroogde garnalen, pinda’s, lente-uitjes, een deel van de sojascheuten en koriander toe en hussel nog een minuut door elkaar. Schep op voorverwarmde borden en geef er de partjes limoen bij en doe er nog wat rauwe sojascheuten bovenop.

En zo heb je een heerlijke Pad Thai. Hieronder kun je nog eens nakijken hoe je die Pad Thai maakt:





freelance journalist, fotograaf en blogger

Leave a Comment