Pabuk gepasseerd, toeristen veilig gebleven

Pabuk heeft minder huisgehouden dan vooraf werd gedacht. De schade wordt langzamerhand duidelijk, nu de storm over Andaman Zee wegtrekt. 

Veerboten zijn weer in bedrijf en luchthavens zijn weer open. De eerste toeristen hebben de getroffen eilanden verlaten, al zijn er veel die even pas op de plaats maken. En wachten totdat de storm in ze geheel is weggetrokken, zodat de zee kalm en de lucht weer geklaard is.


De schade op Koh Samui, Koh Phangnan en Koh Tao lijkt klein te zijn. Het toeristische leven heeft daar al weer een voorzichtige opleving. Al zullen de stranden nog wel even gesloten blijven. De zee is nog te ruw en de stromingen kunnen zwemmers in gevaar brengen.

Op diverse plekken zijn de opruimwerkzaamheden al begonnen.

Schade Pabuk valt mee

Al met al lijkt de schade die Pabuk heeft aangebracht mee te vallen. Tenminste, als je in ogenschouw neemt waar vooraf rekening mee werd gehouden. De zuidelijke helft van de landtong die Thailand met Maleisië verbindt heeft het zwaar te verduren gehad.

Daar is erg veel regen gevallen. En de stormwind heeft ook veel schade aangericht. Dat is vooral een drama voor de lokale bevolking, die in deze gebieden vaker met natuurkrachten te maken krijgen.

Volgens de Bangkok Post zijn drie doden gevallen, en dat is ook minder dan waarmee vooraf rekening werd gehouden. De vrees is wel dat het toch al zo kwetsbare zeeleven (koraal) opnieuw een optater heeft gekregen. De komende dagen zal dat duidelijk worden

 

Post Comment

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.