fbpx
Achtergrond Eten en drinken Uitgelicht 

Overgewicht: nu ook in Thailand

Thai met overgewicht komen niet vaak in de publiciteit. Uitzondering is de moddervette 40-jarige vrouw met een gewicht van maar liefst 274 kilo, zij was al vaker veelvuldig in het nieuws. De Thai mogen gaan uitkijken dat dit niet vaker gaat gebeuren…

Overgewicht, laten we het daar eens over hebben. In Nederland wordt het een steeds groter probleem. Maar liefst 46 procent van de Nederlanders is te dik en de verwachting is dat dit aantal de komende jaren nog zal stijgen.

Fastfood

We eten te veel, te vet en bewegen te weinig. Oorzaken? Lange werkdagen, geen zin meer hebben in sporten, fastfood zoals McDonalds, Burger King en het snaaigedrag in de auto door al het lekkers dat uitgestald ligt bij de benzinestations.

Zuidoost Aziaten – en dus ook de Thai – staan vaak bekend om hun perfecte figuren, al verandert dat beeld momenteel ook drastisch.

De Thaise jeugd in de grote steden wordt geconfronteerd met dezelfde westerse invloeden als die wij enkele decennia geleden kregen voorgeschoteld. Maar dan mogelijk nog tien keer erger.

Naast de twee grote fastfoodrestaurants struikel je in het Land van de Glimlach over de PizzaHutten, Pizza Company’s, Auntie Annie’s, Swensen’s en ga zo maar door.

Overgewicht zie je vooral in Bangkok

Neem voor de grap maar eens een kijken in de luxe shopping mall Siam Paragon in Bangkok. Bij al deze gelegenheden tref je na schooltijd hordes Thaise kinderen aan die zich al dit lekkers goed laten smaken. IJsjes, popcorn, donuts en andere lekkernijen gaan erin als zoete koek,

Oorzaak? Natuurlijk, het verwesteren van de Thaise maatschappij, maar ook de groeiende welvaart – kinderen krijgen steeds meer geld van hun ouders. Gevolg? Je ziet vooral in Bangkok steeds meer dikke Thaise kiddo’s rondlopen en het overgewicht neemt fors toe in de Thaise hoofdstad.

Isaan

In de Isaan bijvoorbeeld kom je dit veel minder tegen. Niet omdat de kinderen daar niet te eten hebben, maar omdat ze daar anders eten. Van Thai food word je niet gauw dik. Veel groenten en weinig vetten.

In Nederland lijkt de hoop op een samenleving met weinig overgewicht bijna vervlogen, aan de Thaise overheid dus de nobele taak om wél op tijd in te grijpen. Of zij het echter kan winnen van de fastfood-giganten en het verwesteren van de maatschappij?

Lees ook

%d bloggers liken dit: