fbpx
nepartikelen in ThailandAchtergrond Praktische informatie Uitgelicht 

Oppassen voor nepartikelen in Thailand

Een Louis Vuitton tas voor een prikkie? Een Rolex voor nog geen 50 euro? Je weet dat het niet klopt. Overal worden dit soort nepartikelen in Thailand aangeboden. 

Deze nepartikelen worden vaak op straat aangeboden. Uitgestald over het trottoir, met een verkoper die in het miden zit. Maar ook markten waar je het niet verwacht worden niet van echt te onderscheiden nepperds aangeboden.

Het gaat dan met name om Chatuchak, MBK Shopping Centre, Siam Square, Klong Thom, Sukhumvit Road and Patpong Market in Bangkok. Karon Beach and Patong in Phuket,  ITCity in Pattaya, en de Rong Kluea and Friendship markets bij de Aranyaprathet grenspost met Cambodia. Als je op deze markten iets koopt dan is de kans groot dat een fake-merkartikel heeft gekocht.

Louis Vuitton portemonnee

Op een van mijn reizen naar Thailand kwam mijn vrouw na een dagje shoppen met een Louis Vuitton portemonnee terug. “ Cadeautje”, zei ze met glimmende oogjes. Ik herkende het meteen aan het bekende donker- en lichtbruine motiefje.  “Echt?”, vroeg ik? Mijn vrouw knikte. Ik rook eraan, en de snoof de geur van leer in mijn neus. “Waar heb je dat gekocht?”, vroeg ik terwijl ik de afwerking bestudeerde.  Geen draadje, geen steekje verkeerd. “Op straat, ik heb zo mijn plekjes.”

Ik kon en nauwelijks geloven dat het echt is, en geen nepper. Maar ze had voor zichzelf een damesportemonnee gekocht van dezelfde kwaliteit. Geen foutje te herkennen. En dat is dus het probleem. Je betaalt tientallen tot honderden euro’s minder, voor een product dat net zo goed is als het echt, maar alleen het logo van gejat is. Daar zijn de bedrijven niet blij mee.

nepartikelen in Thailand

Overigens begon het portemonneetje snel te verslijten. Niet dezelfde kwaliteit dus. En zo wordt goedkoop toch duurkoop. Ik koop dit soort nepartikelen in Thailand niet meer.

Films

Er wordt ook wat gekopieerd in Thailand. Films en series worden bij honderden op straat aangeboden, terwijl ze nog op tv of in de bioscoop draaien. Ik heb zelfs een keer een standje met cd’s gezien voor een bioscoop. Daar kon ik de Bond kopen die binnen werd vertoond. Hoe brutaal kun je zijn.

In Pantip, een walhalla voor elektronica liefhebbers, wordt de nieuwst software aangeboden tegen bodemprijzen. Soms zelfs met origineel uitziende verpakking. Soms zelfs voordat de software origineel wordt verkocht. De Thai zijn heel vindingrijk als het om kopiëren van producten gaat. En ze zijn er goed in.

Pas op, nepartikelen zijn verboden

Het is natuurlijk heel verleidelijk om je koffers vol te laden met deze goedkope neppers, maar  invoeren van nagemaakte artikelen is verboden. Tenzij er sprake is van een zeer kleine hoeveelheid voor eigen gebruik. Bijvoorbeeld drie horloges of 250 ml parfum.  Of drie cd’s met gekopieerde films of muziek.

Als de Douane meer nepartikelen aantreft dan is toegestaan, dan neemt de Douane alle goederen van die goederensoort in beslag. En je krijgt een boete.

Lees ook