Oppassen voor hondsdolheid in Thailand

Met de regelmaat van de klok duiken er verhalen op van mensen die zijn gebeten door een hond, kat of aap. Je kunt je dus beter laten inenten voor hondsdolheid in Thailand

De naam hondsdolheid is enigszins verwarrend, want je kunt rabiës niet alleen van honden krijgen. Het wordt ook overgedragen door katten, vleermuizen en apen. En als je Thailand gaat bezoeken dan is de kans 100% dat je in aanraking komt met een van deze dieren. Ze zwerven overal, en hoe vriendelijk en lief ze er ook uitzien: dat zijn ze vooral niet!


Niet alleen honden

Apen klimmen in je en eisen je eten op. En als je dat niet geeft, dan kun je je een beet in- of een klauw over je ledematen verwachten. (Zwerf)Honden en katten zijn er heel veel in Thailand. Je ziet ze overal, en ze zien er meelijwekkend en lief uit.

Maar veel van deze dieren zijn angstig en met het idee dat de aanval de beste verdediging is… heb je zo een paar nagels of tanden in je staan.

Allereerst is onze boodschap: hoe lief of meelijwekkend ze er ook uitzien, laat die dieren met rust. Loop er met een grote boog omheen. Ga ze niet voeren of aaien.

Hondsdolheid in Thailand

Voor wie zich niet kan bedwingen, dit kunnen de gevolgen zijn als je rabiës oploopt:

 • Hondsdolheid (Rabiës) is een ernstige infectie van de hersenen en kan – onbehandeld – dodelijk zijn.
 • Het virus kan het lichaam binnendringen door een wondje in de huid of via slijmvliezen (oog en mond) wanneer je wordt gebeten, gekrabd of gelikt door een geïnfecteerde hond, kat, vleermuis of aap.
 • De tijd tussen besmet worden en de ziekte is gemiddeld 20 tot 60 dagen.
 • Word je op reis gebeten door een hond, kat, vleermuis of aap dan moet je zo snel mogelijk naar het ziekenhuis. Ook wanneer je van tevoren bent gevaccineerd.

Vaccineren?

De totale kosten voor de basisdekking van de Rabiës vaccinatie liggen tussen de € 200 en de € 250. De meeste zorgverzekeraars dekken deze hoge kosten niet wat meteen de voornaamste reden is waarom de meeste toeristen deze inenting niet halen.

De vraag is of dat wel zo verstandig is.

4 Comments - Write a Comment

 1. Rabiës KAN niet dodelijk zijn maar is in 99,9% van de gevallen dodelijk. Dat is dus heel wat anders! !!!
  (Sorry voor deze dwingende interventie van jullie leuke blog maar vanwege gezondheidsrisico’s lek me dit noodzakelijk)

  Reply
 2. Rabiës KAN niet dodelijk zijn maar is in 99,9% van de gevallen dodelijk. Dat is dus heel wat anders! !!!
  (Sorry voor deze dwingende interventie van jullie leuke blog maar vanwege gezondheidsrisico’s lek me dit noodzakelijk)

  Reply
 3. Is het dan wel zinvol om zich te laten vaccineren als men toch nog naar het ziekenhuis moet?

  Reply
  1. Je hebt meer vaccinaties nodig als je geen basisbescherming hebt en ook een antiserum. Dit laatste is niet overal op de wereld verkrijgbaar.
   Dus zeker wel zinvol.

   Reply

Post Comment

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.