Pas op met rauw eten in Thailand

Een van de redenen waarom zoveel mensen worden aangetrokken tot dit exotische land is de keuken. Maar pas een beetje op.  Het verorberen van rauw eten in Thailand kan je vakantie goed verpesten. 

Als je een Thailand bent, dan wil je uiteraard alles te weten komen over het land. Alles zien, ruiken en proeven. Als je een dapper bent dan ga je op straat eten, waar de Thai zelf ook hun eten kopen. Als je meer in huis hebt, dan waag jezelf aan som tom (hete papayasalade) en of een insectensnack. En als je een echte durfal bent, dan eet je wat de mensen van het platteland eten. Hond, slang, mieren-eieren, je kan het zo gek niet bedenken. Maar kijk goed met rauw eten in Thailand!


Niet slim

In de Thaise keuken, en vooral in het gerechten die uit de Isaan (het Thaise platteland) komen, worden regelmatig rauwe vis en rauw vlees verwerkt. Soms hebben ze die laten versterven, soms ook niet. Dat het niet zo slim is om je hier als toerist aan te wagen, lijkt voor de hand te liggen. Je maag kan (er niet meer) tegen, want je eet alleen nog maar bewerkt voedsel. Het is heet en bacteriën hebben vrij spel.

rauw eten in Thailand

Soms kost dat zelfs Thai het leven, zoals onlangs toen drie mensen overleden nadat ze Laab Moo hadden gegeten. Een populair en heerlijk gerecht. Alleen was het gemalen varkensvlees, volgens lokaal gebruik, niet gebakken maar rauw. Door een bacterie die ze hadden binnengekregen overleden ze.

Rauw eten in Thailand

Jouw maag en darmen zijn verwesterd en niet meer ingesteld op rauw voedsel. Ook niet op de bacteriën die er leven. Met een beetje pech krijg je last van voedselvergiftiging. En hang en zit je dagenlang boven de wc pot. Dat wil je niet. Of de gevolgen zijn nog ernstiger.

Zorg dat je eten altijd gebakken is. Thai verhitten hun pannen en de olie flink, daardoor wordt alles waar je niet tegen kunt in een keer vernietigd. En blijft je vakantie leuk en kun je van het eten en het land blijven genieten!

3 Comments - Write a Comment

 1. Daar zijn we nog even.
  Op straat eten kan niet meer zonder risico;s dat blijkt uit het (best goede)artikel. Geen stromend water voor de afwas.
  Insecten?. Blijf daar van af. . Ze worden bedwelmd en dan pas zijn ze voor het oprapen. Esan gerechten, altijd rauwe vis of vlees. Van af blijven, het risici is te groot. Som Tam of tam bak hoeng zoals ze in Esan zeggen? Loop er omheen. Ze stoppen er vaak “KiPia” in dat is rauw bufflevlees mer daarover gegoten buffelbloed. Laat ze zelf maar creperen.

  Reply
 2. Dat er “een hoop fouten” in dot artikel staan wil ik niet direct beweren.
  el is het zo dat de regering keer op keer er de nadruk op legt niets rauw te eten.
  Helaas weten vooral Esan mensen alles beter’
  Ze zijn zeer eugenwijs, vandaar de aangehaalde sterfgevallen!

  Reply
 3. Wat een hoop fouten in dit verhaal!

  SomTam is niet heet (het wordt koud geserveerd en koud bereidt) het is scherp….

  Maaltijden met insecten kunnen gevaarlijk zijn door de enorme hoeveelheid insecticide genruikt in Thailand.

  In een goed restaurant serveren ze de rauwe gerechten niet als de ingrediënten niet vers zijn. Khun Chaw Naam Pla, en Khun Chaw Naam Pooh. Worden niet geserveerd als de krab of garnalen niet vers zijn. Dan kan je de diertjes nog steeds gebakken, gekookt, of gefrituurd eten. Hond, slang, miereneieren zijn niet gevaarlijker dan kip, varken en rund. Waarschijnlijk wel smakelijker!

  Het Thaise platteland strekt zich veel verder uit dan de Isaan. Ook in het Zuiden, Noord-Westen is Thais platteland.

  Ook in Nederland wordt rauw voedsel gegeten. Denk maar aan steaks, Zalm, Haring, Tartaar. En zeg nu niet, dat is weliswaar rauw maar behandeld, want ALLE Thaise vlees- en visgerechten die rauw geserveerd worden zijn behandeld, vaak gefermenteerd.

  Reply

Post Comment

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.