fbpx
Ontmoeting met een olifantFlora en fauna Uitgelicht 

Ontmoeting met een olifant veranderde m’n leven

Ontmoeting met een olifantOp een backpackersreis door Thailand, zo’n elf jaar geleden, zag Antoinette van de Water uit Vlaardingen een naar voedsel bedelend negen maanden oud olifantje in een van de drukste straten van de hoofdstad Bangkok lopen. “Die ontmoeting met een olifant greep mij zo aan, dat ik dat beeld niet meer kwijtraakte”, zegt de Vlaardingse openhartig. Sindsdien trekt zij zich het lot aan van de olifanten in Thailand en op Borneo.

Na haar studie marketing en een goede baan bij een marketingbureau vroeg de Vlaardingse zich na een paar jaar af of dit het nu was. Het roer ging na een bezinningsperiode radicaal om. “Ik pakte mijn koffers om eens ergens anders op de wereld mijn geluk te beproeven. Het werd Thailand. Daar zag ik heel toevallig dat tafereeltje van die jonge olifant”.Avontuurlijke tocht

Deze ontmoeting met een olifant veranderde totaal haar leven. Haar familie keek vreemd op. “Maar toen zij eenmaal hoorden wat mijn passie was, hebben zij mij altijd gesteund. Mijn vader en moeder hier in Vlaardingen zijn mijn grootste steun en toeverlaat.”

Na die toevallige kennismaking met het leven van de straatolifanten in Thailand begon de Vlaardingse zich te verdiepen in de leefomstandigheden van deze dieren. Al snel werd duidelijk dat zij het in dit deel van de wereld niet gemakkelijk hebben. “In 2005 begon ik aan een avontuurlijke tocht met twee vrijgekochte olifanten naar een reservaat in het noorden van Thailand om aandacht te vragen voor het lot van straatolifanten”, zegt ze. Die missie lukte met geld van sponsors.

Ontmoeting met een olifantInmiddels had Van de Water de Stichting ‘Bring the elephant home’ opgericht, met als doel meer olifanten een dierwaardig bestaan te geven. “Dat is meer dan noodzakelijk”, zegt de Vlaardingse openhartig. “Door de ontbossing in Thailand en op Borneo verliezen de olifanten steeds meer ruimte om te leven en vergeet ook de toeristenindustrie niet. Olifanten moeten dingen doen waarvoor ze helemaal niet geschikt zijn.”

Vrijwilligers

Van de Water zocht naast sponsors ook veel vrijwilligers om haar werk te kunnen uitvoeren. “Dat is belangrijk om de plaatselijke bevolking te doordringen van het feit, dat de olifanten thuishoren in een gebied met bossen.”

Met de plaatselijke bevolking zet de Vlaardingse nu kwekerijen op waar bomen gekweekt worden die later geplaatst worden in de gebieden die ontbost zijn.” Ze heeft driehonderdduizend bomen teruggeplaatst en is nu bezig om vijfentwintigduizend bomen te planten.

Meer op de website van bring-the-elephant-home.

Helden van de Wildernis

Antoinette van der Water was te gast in de uitzending van Art Rooyakkers in Helden van de Wildernis. Klik op de onderstaande link als je de uitzending vai Uitzending Gemist wilt terugkijken.

http://www.uitzendinggemist.net/aflevering/390473/Helden_Van_De_Wildernis.html
Lees ook

%d bloggers liken dit: