Ontdek Isaan, Thaise muziek, eten en natuur

Ontdek Isaan, Thaise muziek, eten en natuurOntdek Isaan  Thaise muziek, eten en natuur in een onder gewaardeerd deel van Thailand. De Isaan is nog redelijk rustig en niet overladen met toeristen, nu is de tijd om daar van te genieten.

Nog niet veel toeristen gaan naar de Isaan, het grote hart van Thailand. Die je tegen komt, zijn vaak in begeleiding van Thaise partners of zijn de ontdekkers die de grote stroom voor zijn.

In dit authentieke stuk Thailand is nog veel te genieten, culinaire verwennerijen maar ook de zeer herkenbare muziek en stukjes mooie natuur. Het landschap is minder spectaculair dan de bergen rond Chiang Mai of het ‘verre’ noorden, minder dan de kust en de eilanden. Toch is er genoeg moois te zien en valt er veel te genieten.Thaise muziek, eten en natuur

Niet iedereen is er fan van maar de Isaan heeft een heel eigen muziekstijl voortgebracht, die wanneer je hem eenmaal hebt gehoord makkelijk blijft hangen. Een vrolijke muzieksoort die populair is ook in de bars en restaurantjes. De tekst is voor de meeste toeristen compleet niet te volgen, maar de melodie doet je snel in beweging komen. Veel van de deuntjes zijn ook puur instrumentaal.

Zeker de ‘professionele uitvoerders’ van de muziek verdienen lof, de beoefenaars van de zeer populaire karaoke variant die tot je komt via de alom aanwezige karaokebars kunnen van mij wat anders krijgen. Ik grijp dan vaak naar de oordoppen terwijl mijn mede bar bezoekers genieten en meedoen.

Ontdek Isaan

Ook het eten uit de Isaan verdient een monument. Waar het noordwesten bekend staat om zijn curry, komt de keuken van de Isaan met iets anders. Veel rauwe groenten, gebraden kip maar ook met wat andere zaken die veel eiwitten bevatten. Gebraden of geroosterde insecten.

Menigeen zal meteen het kippenvel op de armen komen staan. Het is een smaak waar je aan moet wennen en de herkenbare insecten vergen wat overredingskracht van de omstanders. Het is ook onze toekomst, voor we het weten zal het ook een belangrijk deel van ons dieet uitgaan maken.

Mooie natuur

Hoewel al eerder gezegd de natuur van de Isaan niet spectaculair is, zijn er wel stukken die betoverend zijn. Een beetje tijdsgebonden is een bezoekje aan de Red Lotus Sea in het Kum Pavapi district in de buurt van Udon Thani. In de maanden januari en februari zijn de rode lotussen, een waterplant in bloei. Met een bootje door de lotussen varen en genieten van de vissen, frisse lucht en vogels is geweldig.

Meer naar het zuiden in de provincie Ubon Ratchathani ligt, de Grand Canyon van Thailand ofwel Sam Pan Boak, de rotsformaties van de Mae Khong rivier. Imposante rotsen omzomen de rivier, een boottocht op de rivier en een beetje geluk met het weer, komen overweldigend over.

Video

In de Isaan zijn de wegen wat minder voorradig dan in de rest van Thailand. Daardoor is het verplaatsen van de ene plek naar de andere wat lastiger. De dappere onder ons kunnen een auto huren, de andere misschien meer verstandige leunen op de taxi’s die je voor een bedrag ook brengen waar je zijn wil.

Post Comment