Ontbijt in Thailand, totaal anders dan bij ons

Een ontbijt in Thailand is niet bepaald hetgeen wat je gewend bent. Het Thaise ochtendmaal is totaal anders dan het Traditioneel Hollandse boordje kaas.

De maaltijd waar ik het minst warm voor loop in Thailand is het ontbijt. Niet dat het slecht is, maar voor de Thai betekent dit een bord congee (een soort rijstepap), noedels of gebakken rijst. En daar moet je van houden op de vroege ochtend…

Ontbijt in Thailand in een hotel kan wel bijzonder zijn. Voor een deel kan het een kopie zijn van een Amerikaans ontbijt in een van de grotere ketens, maar soms is het ook een bijzondere mix.Ontbijt in Thailand

Op vakantie in Thailand ben ik niet altijd even vroeg op en mis ik vaak het ontbijt in het hotel. Ik weet dit en neem dan vaak wat bakjes noedels op voorraad in de kamer. Met een waterkoker heb ik dan en mijn ontbijt en mijn eerste kopje koffie in een keer. Niet de beste start, maar dan heb ik in ieder geval wel mijn uurtjes slaap gehad.

Tijdens het verblijf in een van m’n laatste hotels haalde ik het ontbijt wel. En ik werd zeer verrast door het uitgebreide buffet.

Grote schalen met fried rice en noedels voor de Thai en een uitgebreide selectie van gevulde broodjes of flapjes met van alles en nog wat er in. Zoet waar je zout verwacht en omgekeerd. Een genot en een ontdekkingstocht in een.

Ook was er de grote bijna verplichte bak met omelet, te samen met een witte boterham en wat jammetjes, een andere optie. Het zou Thailand niet zijn wanneer er niet een flinke berg fruit lag.

Moeilijk om te stoppen

Zo’n ontbijt houdt je wel even op de been. Een aantal gelegenheden in de stad hebben ook met een bijzonder ontbijt. Wat dacht je van echte Amerikaanse pannenkoeken als eerste maal van de dag. Ik vind het een heerlijke start van de dag, maar moeilijk om op tijd te stoppen. Met pannenkoekjes heb altijd later pas in de gaten hoeveel je gegeten hebt.

IHOP of wel International House of Pancakes heeft sinds kort op de begane grond van Siam Paragon, een van Bangkok’s shopping malls, een specialiteitenrestaurant geopend. De ster van het menu is de pannenkoek.

Het is een zoet doch voedzaam begin van de dag. Weet je in ieder geval zeker dat je een paar uurtjes vooruit kunt zonder weer trek te krijgen…

Share This Post

2 Comments - Write a Comment

  1. Khao tom kan heel lekker zijn, hoor !

    Reply
  2. “een bord congee (een soort rijstepap), noedels of gebakken rijst.”… Nou niks mis mee hoor! 🙂 Smaken verschillen uiteraard, maar ik geniet juist met volle teugen van het Thaise ontbijt. Gebakken rijst hoeft van mij niet, is me net iets te vet voor de ochtend, maar noedels, met in soja saus roergebakken groenten, Thaise omelet, veel tropisch fruit (papaya, ananas, watermeloen, mango) met daarbij een ‘ma-prao pan’ (kokosnoot shake) of een vers uitgeperste j’us d’orange is het beste ontbijt dat ik me kan voorstellen; vol met vitaminen en vezels. Al die vieze vette zoetigheden zoals worstjes, toast, pannenkoeken, bacon, gevulde broodjes e.d. kunnen me gestolen worden. Het grappige is dat mijn Thaise vrouw juist altijd wel voor het Europees/Amerikaans ontbijtje gaat. In hotels moeten we de borden vaak omdraaien, omdat de serveersters er automatisch van uitgaan dat die toast en worstjes wel weer voor de farang zullen zijn. 🙂

    Reply

Post Comment