Onderwaterfotografie in Thailand

Foto’s nemen we om later terug te kijken. Herinneringen op te halen. Dus schiet je veel foto’s. Mocht je gaan duiken of snorkelen, dan zijn hier een paar tips voor onderwaterfotografie in Thailand.

De wereld beneden de zeespiegel is misschien nog wel meer fotogenieke als de wereld op het strand, op een terrasje of tijdens het eten. In ieder geval levert het bijzondere en betoverende foto’s op. Als je het goed doet. En dat is een kunst op zich.

Op het strand foto’s maken is niet zo moeilijk. Een beetje tot flink onder belichten, de stranden zijn vaak erg licht en de zon in je rug dan komt het meestal wel goed. Zorg dat je geen lenzen hoeft te wisselen vanwege opstuivend zand en berg je camera op vanwege dezelfde reden.Onderwaterfotografie in Thailand

Een gewone camera mee onderwater nemen is, behalve voor de cameraproducenten, geen goed idee. Gelukkig zijn de go-pro cameraatje inmiddels goed ingeburgerd. Voor deze camera is ook een onderwaterbehuizing beschikbaar.

Deze beschermt de camera tegen water en wanneer je dieper gaat tegen de druk.

Een van de opvallendste dingen van het fotograferen onder water is dat al vrij snel het licht minder wordt. Wij kunnen onze ogen goed aanpassen en merken het minder snel. De eerste tip is dan ook ga niet te diep en fotografeer zoveel mogelijk horizontaal. Naar beneden fotograferen geeft snel te donker foto’s op. Naar boven is wel weer leuk, let op je krijgt snel silhouetten van je mede-duikers en de boot en minder vissen te zien.

Ook het fotograferen half in en half uit het water geeft verrassende resultaten.

Techniek van de onderwaterfotografie

Heel veel speciale techniek is er gelukkig niet nodig wanneer je gaat beginnen. Een paar tips wil ik toch wel geven. Ga niet flitsen onder water dat schrikt de vissen af. Beter een constant licht meenemen onderwater wanneer dat nodig is.

Het water vervormt je beeld, probeer zo dicht mogelijk bij eventuele vissen te komen. Blijf rustig hangen in het water, de vissen zijn nieuwsgierig genoeg om je te komen onderzoeken.

De kleuren zullen in eerste instantie wat tegenvallen, een beetje correct in een beeldbewerkingsprogramma en alles komt goed. Schroef je iso waarden op zodat je een redelijke sluitertijd hebt, visjes kunnen best snel wegschieten.

Spoel je camera en de behuizing af na je duik, zout is niet goed en laat vlekken achter.

De go-pro is een camera met uitstekende kwaliteiten en misschien is het wel een goed cameraatje om te reserveren voor je vakantie, licht en klein.

Share This Post

3 Comments - Write a Comment

 1. Hi Robert, Bedankt voor de invitatie, maar waar we langs kunnen komen staat er niet bij. 🙂
  Wij zitten in Golden Beach resort, Ao Nang, eerste week augustus. ‘s Avonds zal ik waarschijnlijk wel weer bijna elke avond in mijn favoriete reggae kroegje zitten met live muziek.

  Reply
 2. Tijdens je eerste zwemtocht slechts de onderwater behuizing meenemen gevuld met papier om te controleren of deze wel goed afgedicht is. De rubber ring (O-ring genaamd) die de afsluiting doet goed schoonmaken voordat die geplaatst worden en insmeren met een klein laagje siliconen. Dit ter behoud van deze O ring. Veel plezier, mocht je in Krabi komen fotograveren gedurende duik of snorkel toers, kom gerust langs voor meerdere tips en trucs.

  Reply
 3. Dank voor de tips! Over drie weken, dan mogen we weer een hele maand en doen we o.a. Koh Chang en Krabi aan. Als extra tip wil ik meegeven dat je echt zo’n eilanden-snorkel-trip moet gaan doen, want alleen dan kom je op de mooiste duik- en snorkelplekjes. De eilandjes rondom Koh Chang en de eilandjes vlak voor Krabi (Koh Hong is zeer fotogeniek) zijn er uitermate geschikt voor. Als een excursie bij een bepaalde reder goed bevallen is, dan gaan wij vaak tijdens dezelfde reis nogmaals. Als je wilt dat het krioelt van de vissen om je heen, neem dan wat eten in je hand mee dat je vaak krijgt tijdens de boottrip. Ook kan je vaak broodjes en visvoer kopen, maar die vissen zijn net zo dol op je rijst, ei en ananas.

  Koop inderdaad een goede camera. We hebben nu een goede. Vorig jaar probeerden we het met eentje van de Action van een paar tientjes, maar de behuizing liet water binnen en bovendien hoorde je raar getik op de achtergrond en was het beeld onscherp. We hebben nu eentje die als beste uit de test kwam, dus we hopen op beter resultaat.

  Heeft iemand nog tips voor wat betreft de meest ideale bevestiging van de cam tijdens het snorkelen? Vorig jaar gebruikte ik een selfie-stick, maar dat werkt voor geen meter. De stroming in het water doet de camera rondjes tollen. Nu heb ik zo’n actioncam accessoires-setje gekocht, daarin zitten o.a. elastische bevestigingen voor om je hoofd en romp en een dobbertje.

  Reply

Post Comment