Olifantenritjes in Thailand? Niet doen!

Een olifant weegt tot maar liefst 4.000 kilo en is oersterk. Daarom wordt nog vaak gedacht dat hij geen last heeft van het gewicht van enkele mensen op zijn rug.

Echter, het constant dragen van toeristen in combinatie met de zetels waar ze inzitten, brengt ernstige schade toe aan de ruggengraat. Dus: olifantenritjes in Thailand? Niet doen.


De dieren krijgen soms ook nog abcessen of wondjes door het materiaal van de zetels en de riemen die voortdurend tegen het lichaam schuren. De meeste olifanten die gebruikt worden in de toeristenindustrie krijgen te weinig rust, te weinig eten en worden over het algemeen niet goed verzorgd.

Geestelijke gezondheid

Om nog maar over hun geestelijke gezondheid te zwijgen van deze intelligente en sociale dieren. Het is bewezen dat olifanten, onder meer door hun monotone leven, in gevangenschap sneller sterven dan wilde olifanten, meestal door een slechte gezondheidstoestand.

Mishandelen

Omdat het wilde dieren zijn, moeten ze worden getemd om ‘veilig’ gebruikt te kunnen worden voor ritjes en shows. OlifantAanKettingDit temmen gebeurt door op jonge leeftijd de wil te breken door het olifantje.

Het is bij de moeder weggehaald, dagenlang uitgehongerd, vastgebonden en mishandeld. Hiermee wil men voorgoed de menselijke dominantie inprenten.

Olifantenkunstjes doen ze dan ook alleen na een op pijn en angst gebaseerde training. Ook op straat worden ze gebruikt voor entertainment en voor het maken van foto’s.

Het hete asfalt beschadigt hun gevoelige zolen en overmaat aan zon zorgt voor een zonnesteek.

Ook op hete zand op de stranden kun je ze tegen komen als ‘masseuses’. Tussen de optredens door staan deze sociale en intelligente kuddedieren vaak langdurig aan de ketting.

Olifantenritjes

In Nederland stappen steeds meer reisorganisaties af van olifantenattracties in hun programma. Onder andere De Jong Intra, SRC Cultuurvakanties en Sawadee zijn gestopt met het aanbieden van olifantenritjes in Thailand.

Maar moet je dan helemaal niet meer naar plekken waar je olifanten van dichtbij kunt zien en kunt voeren en aaien? Jawel. Hieronder vind je voorbeelden waar je op een diervriendelijke manier leuke activiteiten kunt doen met olifanten, onder meer als vrijwilliger.

Elephant Nature Park

OlifantenElephantNatureParkElephant Nature Park ligt op zestig 60 kilometer van Chiang Mai, in Noord-Thailand. De oprichtster van dit kamp heet Sangduen Chailert, ook wel Lek genoemd. Zij koopt olifanten op die gevangen zitten of achtergelaten, gewond of mishandeld zijn. Ze heeft een zeer speciale band met hen.

In het park kunnen de olifanten in alle rust hun trauma’s verwerken en weer een min of meer normaal leven leiden. Je kan hier een dagje vrijwilligerswerk komen doen. Je mag de dieren dan  voederen en wassen.

Verder krijg je een korte opleiding over de Aziatische olifant en kun je ze een volledige dag observeren in een natuurlijke omgeving. Voor wie aan één olifantendagje niet voldoende heeft, is er ook nog de mogelijkheid om meerdere dagen of zelfs weken vrijwilligerswerk te doen.

Boon Lott’s Elephant Sanctuary

Boon Lott’s Elephant Sanctuary, werd in 2005 opgericht door de Engelse Katherine Connor. Zij verloor haar hart aan Olifantenparkolifanten tijdens een trip naar Azië waar ze vrijwilligerswerk deed in een ander opvangkamp. BLES bevindt zich op acht kilometer van het dorpje Baan Tuek in Sukhothai.

De meeste vrijwilligers blijven hier drie tot vijf dagen. Ze krijgen verschillende taken krijgen zoals eten verzamelen uit de jungle, eten kopen op de lokale marktjes voor de olifanten en poep opruimen.

Een olifant eet gemiddeld 150 kilo per dag en produceert per dag honderd kilo mest produceert. Ook dat moet opgeruimd. Maar als kers op de taart kan je de olifanten helpen wassen in de rivier.

Een ander mogelijkheid is het WFFT van de Nederlandse Edwin Wiek en zie ook hier.

2 Comments - Write a Comment

 1. Domme reactie.

  Reply
 2. De Aziatische olifant weegt gemiddeld zo’n 4000 kilo.
  Stel dat die een belasting op z’n rug krijgt van 200 kilo. Dat is 5% van het lichaamsgewicht.
  Verhoudingsgewijs zou dat betekenen dat iemand van 70 kilo een last moet dragen van 3.5 kilo.
  En dat zou dan voor ernstige schade zorgen en de reden moeten zijn om af te zien van een ritje op een olifant?
  Begrijpt u mij niet verkeerd hoor, ik weet ook wel dat je bij schaalvergroting niet alles één op één mag doorberekenen en vergelijken, ik gun elk dier een prachtig leven, ik word van de meeste dierentuinen niet vrolijk, heb zelf totaal geen behoefte om zo’n ritje te maken, maar bij dit soort verhalen krijg ik de indruk dat de Nederlandse ARBO-wetgeving wordt losgelaten op beesten in landen waar men van een CAO voor mensen nog nooit gehoord heeft.
  We schieten door, het is volstrekt buiten proporties, en op mij hebben dit soort ‘acties’ eerder een averechts effect.
  De mensen in Nederland worden zo langzamerhand aan hun lot overgelaten, terwijl er grof geld betaald wordt om de stront van bejaarde olifanten in een opvangcentrum aan de andere kant van de wereld te mogen opruimen.

  Reply

Post Comment

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.