Olifantenpolo in Thailand: stof tot nadenken

In Bangkok is voor de 15de keer olifantenpolo om de King’s Cup Elephant Polo toernooi gehouden.  30 olifanten streden mee om de eer en het buffet.

In de Thaise hoofdstad wordt jaarlijks een olifantenpolo toernooi georganiseerd om geld op te halen voor de hulp aan wilde en getemde olifanten. Polospelers van over de hele wereld verzamelen zich dan om een nieuwe uitdaging aan te gaan. Polo spelen kunnen ze allemaal, maar op een olifant is het toch wat anders.Olifantenpolo schept een dilemma

Het toernooi schept voor heel veel mensen weer een dilemma. Bijna iedereen is tegen het uit de natuurlijke omgeving halen van olifanten en andere wilde dieren. En dat zeker voor het genot van mensen.

Geld ophalen om de bedreigde diersoort te helpen is weer een goede zaak. Daar 30 olifanten een spelletje polo voor te laten spelen, jaagt iedereen weer op de kast.

De organisatoren van het olifantenpolo hebben in de laatste 15 jaar 1,3 miljoen dollar opgehaald voor hulp aan de Aziatische olifanten.

Olifantenpolo anders dan gewoon polo op een paard of pony?

Je kunt je de vraag stellen of olifantenpolo zoveel anders is dan gewoon polo, dat in delen van de wereld populair is. Er zitten twee mensen op een olifant in plaats van een op een paard. De stok waarmee ze slaan is langer, de bal net zo groot. De olifant kan stiekem de bal oppakken, het paard niet.

De olifant is een wild dier en is waarschijnlijk gedurende zijn leven uit de wildernis gehaald om getraind te worden en te wennen aan mensen. Het paard is van oorsprong ook een wild dier en wordt ook gedwongen door mensen om hun trucje te doen. Hetzij rijden of een wagen te trekken. Wij zijn meer gewend aan paarden in onze omgeving.

Olifanten denderen met een vaart van 25 kilometer per uur over een veld waar waarschijnlijk niets van overblijft. Paarden gaan iets sneller, zijn meer wendbaar en op een kleiner veld.

Wat is het hoogtepunt?

Voor de organisatoren is vast de opbrengst het hoogtepunt, voor de spelers de ervaring en misschien de winst. De 30 olifanten hebben vast het meest genoten van het buffet van groenten en fruit.

Wij blijven met de vragen zitten… Moeten we dit organiseren en moeten we er naar kijken?

Share This Post

Post Comment