fbpx
Olifanten verzorgenFlora en fauna Uitgelicht 

Vrijwilligerswerk: Olifanten verzorgen in Thailand

Olifanten verzorgenJe kunt als vrijwilliger twee weken bij het olifanten opvangcentrum in het noorden Thailand werken. Het opvangcentrum is opgericht door een Thaise mevrouw om mishandelde en overwerkte olifanten op te vangen.

Het aantal Aziatische olifanten loopt al jaren sterk terug, doordat er steeds minder ruimte voor hen is om te leven. Tevens worden olifanten vaak “mishandeld” in toeristische projecten en bij het werken in de houthandel. Olifanten worden ingezet om toeristen te vervoeren of te bedelen. Ze verkeren vaak in hele slechte omstandigheden, ze zijn overwerkt, ondervoed en worden gedrogeerd en mishandeld.

Olifanten zijn gevoelige en intelligente dieren, ze hebben behoefte aan fysiek contact. Ze zijn heel sociaal en op familie ingesteld. Wanneer hen dit wordt ontnomen leiden zij hier zwaar onder. De olifanten moeten hard werken, wanneer zij niet aan het werk hoeven worden zij uren lang alleen aan een ketting gelegd.

Vrijwillig olifanten verzorgen

Als vrijwilliger lever je een bijdrage aan de verzorging van de olifanten en andere dieren (koeien, katten en honden). Je helpt met eten klaar maken voor de olifanten, het eten kopen en bereiden, poep scheppen en de olifanten wassen in de rivier.  Je helpt mee met het onderhoud van het park. Bijvoorbeeld het schoonmaken van de olifantennachtverblijven, of het bouwen van een omheining en het planten van bomen.

Olifanten verzorgenJe leert veel over het leven van de Thaise olifant en je verblijft twee weken op het park in de prachtige natuur.  Je verblijft twee weken in rustieke, van natuurmaterialen gebouwde tweepersoonshuisjes op het kamp van het opvangcentrum. De huisjes zijn traditionele bamboehutten met daarin een goed matras, muskietennet, toilet, douche (koud water) en een ventilator.

Meer weten?

Mocht je nog vragen hebben over de mogelijkheden bij dit project, kijk dan de website van Commundo. Daar kun je ook de ervaringen van anderen lezen, foto’s zien en krijg je inzicht in de kosten.

Lees ook