fbpx
Ontdek Thailand Rest van Thailand 

Nongkai: een parel in de Isaan

Nongkai: een parel in de IsaanIk lig in mijn hangmat aan de oever van de Mekong rivier. Aan de overkant van het zacht kabbelende water verlichten duizenden ‘vuurvliegjes’ de Laotiaanse hoofdstad Vientiane. Na een reis door het noordoosten ben ik neergestreken in het Mutmee Guesthouse in Nongkai: een parel in de Isaan.

Volgende maand is hier het jaarlijkse Naga Fire Ball Festival. Daarbij stijgen honderden vuurbollen uit de rivier omhoog. Dit spektakel wordt elk jaar drukbezocht door Thai en westerlingen. Voor de bevolking zijn het draken die opstijgen, de Naga geheten, maar er is natuurlijk gewoon een wetenschappelijke verklaring voor. Vertel ze dat maar niet.
Boulevard

Zo op het eerste oog is het een slaperig stadje dat ligt te bakken in de hete zon. Maar alleen de relaxte sfeer is al de moeite nongkaimarktwaar om er enkele dagen te verblijven. Langs de boulevard en in de zijstraatjes heb je de markt met goederen uit de hele regio, voornamelijk uit Laos. Sfeervol en gezellig.

Sinds de Friendship-Bridge in 2007 werd gebouwd is het Isaan-stadje een belangrijke handelsplaats geworden. Ook maken expats en pensionado’s gebruik van de grensovergang voor een ‘visa-run’.

Danish Bakery

Nongkai heeft een grote expat-gemeenschap. Ze treffen elkaar ’s avonds in een restaurant dat bekend staat als de ‘Danish Bakery’, voor een goed glas bier en Thaise en westerse gerechten. Als gast heb je er snel contact met de andere bezoekers. Volgens geruchten is het echter niet meer wat het was. Maar dat kun je beter zelf beoordelen.

Veel toeristen komen maar een dag of twee naar dit grensplaatsje, om dan verder naar Laos af te reizen. Dus geen bruisend nachtleven. Er zijn wel twee kleine uitgaansgebieden met bierbarren en cafeetjes en enkele nachtclubs waar voornamelijk de lokale bevolking rondhangt.

nongkaiwatkhaekBeeldentuin

Leuk om te doen is de bijzondere beeldentuin Sala Keawkoo bezoeken, waar meer dan honderd mythologische beelden en sculpturen te zien zijn uit diverse godsdiensten, sommige tot wel 25 meter hoog. In het Mutmee Guesthouse, waar nog een spirituele jaren zestig sfeer hangt en je onder meer yogacursussen kunt volgen, is een gratis routekaart verkrijgbaar en je kunt er een fiets huren. Maar er zijn meerdere aan de rivier gelegen guesthouses en eetgelegenheden waar het ook aangenaam is om te zijn.

Naast de beeldentuin zijn er enkele interessante Boeddhistische tempels te zien die de moeite waard zijn. Nog een tip: huur een tuktuk met chauffeur om in westelijke richting langs de rivier te rijden en een aantal dorpjes te bezoeken.

Met de nachttrein naar Nongkai

Vanuit Bangkok (Hualamphong Station) ben ik de tweede keer met de nachttrein naar Nachttrein naar Chiang MaiNongkai gereisd, de rit duurde ongeveer tien uur. De diehards onder ons kunnen ook met de bus, alhoewel ik dat afraad. Overheidsbussen of particuliere VIP-bussen vertrekken vanaf Mo Chit in Bangkok.

Vliegen kan ook. En is zeer betaalbaar. Thai Airways vliegt dagelijks op Udon Thani. Vandaar uit is het 45 minuten met de taxi naar Nong Khai, maar de lokale bus nemen kan natuurlijk ook.

 

Lees ook

%d bloggers liken dit: