fbpx
Flora en fauna Opmerkelijk 

Een nieuwe reden om naar Thailand te gaan

Het Wereldnatuurfonds heeft 163 nieuwe planten- en diersoorten ontdekt in de regio in de Mekong Delta in Zuidoost-Azië. Een nieuwe reden om naar Thailand te gaan en snel ook.

Net ontdekt en bijna meteen ook bedreigd dat moet een bijzonderheid zijn. Reden genoeg om te gaan reizen?

Het zijn negen amfibieën, elf vissoorten, veertien reptielen, meer dan honderd planten en drie zoogdieren die ons, richting Thailand, Laos, Vietnam, Cambodja en Myanmar moeten trekken. Die landen vormen namelijk het leefgebied van de nieuwelingen.Nieuw en meteen bedreigd

Het leefgebied van de nieuwelingen wordt bedreigd door verstedelijking en wegenbouw. Dat maakt het vinden en genieten van de diertjes er niet makkelijker op.

Een van de bedreigingen vormt een weg gepland tussen Myanmar en Thailand, het Dawei Road Project. De weg doorsnijdt een van Zuidoost Azië’s grootste en meest intacte ecosystemen, het bos. Een dam in Laos, de Don Sahong dreigt een einde te maken aan de Irrawaddy dolfijnen. De Mae Wong dam in Thailand moet een oplossing bieden voor de droogte in het land, maar maakt meteen ook een einde aan de bos en moerasgebieden stroomafwaarts. De problemen tussen natuur en mens zijn groot en dwingen tot oncomfortabele keuzes.

Daarom zou, om ze niet meteen te laten uitsterven, er op een verstandige manier een vorm van toerisme opgebouwd moeten worden om de nieuwelingen in hun natuurlijke omgeving te kunnen bewonderen. Want bijzondere dieren zijn het in ieder geval.

Mooi, lelijk in ieder geval apart

De prijs van moeders mooiste winnen ze niet allemaal. Ik ben al geen fan van vleermuizen, maar wanneer je de Murina Kontumensis van dichtbij ziet met een wollige vacht op zijn kop en poten? Die wint geen beauty contest. Tenminste niet in mijn ogen.

De slang met alle kleuren van de regenboog, inmiddels vernoemd naar David Bowie’s Ziggy Stardust, is een stuk fraaier. Ook de twee salamanders en hagedissen zijn heel bijzonder, ze lijken wel uit een kindertekenboekje te komen. Een punkert met spikes op zijn kop en lijf en de ander bijna oranje, een waardige aanvulling.

Een reden om naar Thailand te gaan

De 163 die nu in het laatste rapport van het Wereldnatuurfonds vermeldt zijn, maken deel uit van de 2400 die tussen 1997 en 2015 zijn ontdekt. Of de gidsen die je nu rondleiden in het gebied van de Mekong Delta al helemaal voorbereid zijn op de nieuwe aanwinsten aan de ark van Noach is nog even de vraag. In ieder geval een reden om even contact op te nemen met je reisorganisatie of lokaal vragen of er al iets georganiseerd is. Wees in ieder geval voorzichtig in het gebied om de natuur niet te beschadigen.

Lees ook

%d bloggers liken dit: