fbpx
Nep id-kaarten op Khao San RoadBangkok Opmerkelijk 

Nep id-kaarten op Khao San Road niet van echt te onderscheiden

Nep id-kaarten op Khao San RoadIedere budgettoerist die Thailand bezoekt kent het: Khao San Road. De straat waar backpackers van over de hele wereld samenkomen. Maar ook de plek waar je nep id-kaarten kunt kopen voor een prikkie.

Khao San Road: de één houdt ervan, de ander vervloekt het. De straat stroomt ‘s avonds vol met backpackers op zoek naar goedkoop eten, emmers vol alcohol en andere prullaria. Ook nep id-kaarten op Khao San Road kom je in overvloed tegen.

Nep id-kaarten op Khao San Road

De politie heeft een bureautje aan het einde van de 200 meter lange straat, waar vandaan toezicht wordt gehouden op het Thaise Mekka voor backpackers. Een journalist van de Singaporese krant The Straits Times gaat op zoek naar nep id-kaarten op Khao San Road. Normaal gesproken struikel je hier over de verkopers die dit open en bloot aanbieden.

Sterker nog: altijd al journalist willen zijn? Voor een habbekrats tik je hier een perskaart op de kop. Of nooit gestudeerd, maar toch een diploma van een universiteit in handen willen hebben? Ook dat kan. Maar de journalist heeft moeite met een verkoper te vinden. Via via komt hij bij een Thai terecht, die vraagt uit welk land hij komt.

De journalist antwoordt India en niet veel later toont de Thai een map vol met voorbeelden van id-kaarten. Het zijn er meer dan 100. Naast id-kaarten gaat het verder om rijbewijzen, studentenkaarten en zelfs passen voor de luchtvaart. De journalist kiest voor een Singaporees rijbewijs en een toegangspas van Qatar Airways voor 800 baht per stuk.

Het maken kost ongeveer anderhalf uur. De journalist overhandigt een aantal pasfoto’s en vraagt aan hem of hij nog anderen kent die een paspoort kunnen namaken. Die kent hij niet. Daarnaast bevestigt hij dat hij geen Thaise id-kaarten namaakt. Misschien is dit wel een reden waarom de politie hen met rust laat. De kans is groot dat de verkopers de politie betalen.

Als de journalist na anderhalf uur terugkeert, vraagt de Thai of hij niet toevallig van de politie is. De journalist schudt zijn hoofd en lacht. Een jonge man drukt vervolgens een gevouwen stuk papier in zijn handen, met daarin de nepbewijzen. Het Singaporees rijbewijs ziet er verdraaid echt uit. Alleen het watermerk ontbreekt, blijkbaar is het te moeilijk om kaarten hiervan te voorzien.

Voor de rest zijn ze nauwelijks van echt te onderscheiden. Een hele enge gedachte, als je bedenkt dat iedereen nep id-kaarten op Khao San Road kan laten maken. Terroristen dus ook…

Lees ook