Negentig doden door overstromingen in Thailand

Je hoort of leest er vrijwel niets meer over, maar het dodental van de overstromingen in Thailand is opgelopen tot negentig. En delen staan nog steeds onder water. 

De volgende provincies staan nog steeds (deels) onder water:  Surat Thani, Nakhon Si Thamarat, Yala, Narathiwat, Pattani, Songhkla en Phatthalung. Het zijn de gebieden die minder toeristisch zijn, vanwege het conflict in Zuid-Thailand. Daardoor is het ook minder in het nieuws. Begrijpelijk, want het is een ver-van-mijn-bed-show. Desondanks is het rampzalig voor de bevolking.Cijfers

Het zijn dramatische cijfers: Ruim 580.000 huizen zijn door het water verwoest, 1.8 miljoen mensen zijn dakloos of op een andere manier slachtoffer van de overstromingen in Thailand. De meer toeristische provincies en eilanden die ook door de hevige regenval zijn getroffen zijn al begonnen aan de grote schoonmaak en herstelwerkzaamheden.

De Thaise autoriteiten kunnen weinig anders dan hulp- en voedselpakketten uitdelen aan de bevolking. Als straks het water is gezakt, dan komt de echte test voor de regering. Wordt het gebied aan zijn lot overgelaten. Of zal de Thaise staat een helpende hand toesteken, ondanks het decennialange conflict.

Conflict

In Zuid-Thailand strijden moslimrebellen voor meer autonomie. Bij die strijd zijn zeker 4800 doden gevallen. Deze strijd stad nog uit de vorige eeuw, maar sinds 2003 is het conflict geëscaleerd.

De opstandelingen maken vooral gebruik van bom- en moordaanslagen en gaan niet direct de confrontatie aan met het Thaise leger. Hoewel er tot op de dag van vandaag aanslagen gepleegd worden, heeft het conflict een lage intensiteit. Er vallen ieder jaar een paar honderd doden, maar het conflict wordt aangeduid als een opstand en niet als oorlog.

Post Comment

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.