Neem de motortaxi als je haast hebt

Naast de comfortabele BTS Skytrain en de goedkope taxi is er nog een vervoersmiddel in Bangkok dat je snel naar je plaats van bestemming brengt: De motortaxi ( in het Thai: motor-sai-rap-jaan). Handig voor korte stukjes en als je haast mocht hebben. Je moet wel van avontuur en spanning houden! 

Ik moest een keer snel van Ratchapasong in Bangkok naar Soi Aree Sampang. Een stukje van 7,3 kilometer volgens Google Maps. Als ik de taxi zou nemen, zou ik daar zeker 25 minuten over doen. Met de BTS Skytrain nog langer, want dan moesten we ook twee keer een flink eind lopen. Thank god for the motortaxi!


Chauffeur van de motortaxi: Ik heb haast!

Het is 19.01 als we Ratchapasong oversteken naar de overkant van de straat, waar de heren (er is slechts heel af en toe een dame bij) in hun oranje hesjes stoer op hun motor wachten op de volgende klant. ‘Bpai soi Aree kha’ roept mijn vrouw. Verwarring, want dat is niet echt in de buurt. Als eindelijk duidelijk is dat we echt Soi Aree riepen is het 19.02.

100 bath roept de leider van het stel. ‘Ow’ zegt mijn vrouw met een quasi-verontwaardigd gezicht (tegenwoordig plus de Nederlandse pruillip). ‘80 baht’. De man smelt van dit gezichtje en gaat akkoord.

19.03, we springen achter op en grijpen ons vast aan onze chauffeur. Dat is ook wel nodig, want het gaat zigzaggend over de straat. Elke kleine opening wordt gebruikt om verder te komen. Indien nodig rijden ze zelfs even tegen het verkeer in. De klant is koning en die wil vlug naar de plaats van bestemming.

Het zweet breekt me uit

De eerste keer dat ik achterop zo’n motortaxi zat, brak het zweet me uit. Ik vroeg me af of ik ooit wel de bestemming levend zou halen. Ondertussen heb ik het al zo vaak gedaan, dat ik de gekke capriolen die ze uithalen wel gewend ben. Ik geniet zelfs van hun rijkunsten. Duivelskunstenaars zijn het, die aan een halve centimeter aan beide zijden genoeg hebben om zonder brokken tussen twee auto’s door te rijden. Ik vind dat erg knap.

motortaxiUiteraard zal het wel eens fout gaan, dat kan niet anders. Niets in het leven gaat altijd goed. En onder de lezers zullen zeker enkele verhalen leven van extreme ongelukken. Maar ik zelf heb er nooit eentje gezien waar een motortaxi bij betrokken was.

Stoplichten? Waar?

Terug naar mijn wilde rit door de straten van Bangkok. Stoplichten worden door de chauffeurs zoveel mogelijk vermeden door stukjes af te snijden. Of gewoonweg genegeerd.

Op hele drukke kruispunten, zoals Victory Monument maken ze handig gebruik van de verkeerschaos en file die daar staat.  Als de weg vrij is wordt de gashandel opengedraaid en halen we met gemak de 80 kilometer per  uur

Het ritje over de ruim zeven kilometer was een stuk korter dan ik had verwacht. Om 19.10 uur stapten we voor ons appartement af. Zeven minuten over ruim zeven kilometer. Met een taxi waren we ruim 25 minuten kwijt geweest. Als het verkeer had meegezeten. De BTS had er 15 minuten over gedaan, plus vijf minuten voor de motortaxi van BTS station naar appartement. En tien minuten lopen naar het BTS station.

Nu waren we veel en veel sneller en ruim op tijd voor onze volgende afspraak. Ik kon nog snel een douche pakken. De derde van die dag.

3 Comments - Write a Comment

 1. Je bent natuurlijk ontzettend kwetsbaar op zo’n bike vooral als ze het gas opendraaien. Of als ze tussen de auto,s doorkruipen. Er hoeft maar iemand zijn deur open te gooien die de motorbike niet verwacht had en daar lig je. En in Thailand kan een schaafwond al een infectie worden. De meeste verkeersdoden in Thailand vallen ook onder motorbikes.

  Ik ga dan ook niet bij die gasten achterop al krijg ik geld toe. Zie ook. http://www.thaiwebsites.com/caraccidents.asp

  Reply
 2. Absoluut waar wat snelheid betreft. Maar ik ben tegenwoordig liever langer en duurder onderweg dan in het ziekenhuis terecht te komen. In Pattaya maakte ik er vaak gebruik van totdat ik er 1 trof die op Second Road bijna werd geschept door een taxi door zijn wilde rijgedrag. We hebben er nog even over nagepraat. Op mijn vraag of hij wel eens een ernstig ongeluk had gehad was het antwoord ja!

  Reply
 3. Een ritje op een motortaxi is misschien wel 1 van de leukste attracties van Bangkok. Vooral het optrekken bij het stoplicht!.

  Reply

Post Comment

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.