fbpx
nederlanders in thailandChiang Mai Leven in Thailand 

Nederlanders in Thailand: ik zie ze graag!

nederlanders in thailandNu ik permanent in Chiang Mai woon, heb ik het geluk¬†dagelijks met de Thai in contact te staan. Meestal is dit onvergetelijk en bijzonder, maar ook grappige en soms huiveringwekkende situatie’s passeren dagelijks de revue. Met Thai en tussen de Thai.¬†Nederlanders in Thailand zien en spreken is daar een leuke en interessante afwisseling op.

Ik kom regelmatig in een hotel waar grote groepen Nederlanders verblijven. Ze komen me de bus vanuit Bangkok en doen Chiang Mai een paar dagen aan. Het groepsgevoel is duidelijk aanwezig, en hoewel de meesten elkaar pas 1 of 2 weken kennen, gaan de Nederlanders in Thailand leuk en vriendschappelijk met elkaar om.

Compleet beeld

Vaak tref ik ze op het moment dat ze net terug zijn van een lange dag olifant rijden, paraplu’s kijken of tempels bezichtigen. Het is dan verschrikkelijk mooi om te observeren wat de belevingen zijn van verschillende mensen. Vaak bestaat zo’n tour uit zowel oudere als jongere Nederlanders in Thailand en krijg je dus een compleet beeld.

Niet lang geleden trof ik een groepje aan met zowel jong als oud gezelschap.. Nog even aan de bar hangend een biertje bestellen, de oudere man in de groep had zich verdiept in de Thaise cultuur en bestelde zonder moeite een Chang met de opmerking aan de overige aanwezigen dat dat het olifantenbier was. Het gesprek tussen de Nederlanders in Thailand gaat over wat er die dag is gebeurd… Een olifantentocht door de jungle.

Wat vooral in de smaak viel was dat de olifanten konden schilderen. Het doet me werkelijk goed om te horen dat ze het naar hun zin hebben. Als ambassadeur van Thailand voel ik me goed als dit soort verhalen voorbij komen, en het doet me pijn als mensen een mindere ervaring hebben met dit mooie land… Ik heb geen idee waar het vandaan komt, maar het is bijna of ik me een stukje verantwoordelijk voel.

Nederlanders in Thailand: het gaat altijd over geld

Er schuiven nog twee vrouwen aan. Voor mij ontvouwt zich iets zo Nederlands, dat ik even moet wegkijken om mijn glimlach te verbergen. De twee vrouwen vertellen dat ze met een tuk tuk naar het hotel zijn gekomen. Hier wordt op gereageerd met een semi-verbaasde ‘oh’. Dan blijft het stil, heel stil.

“150 baht maar”

De tongen komen los en iedereen deelt zijn mening over dit bedrag. Inhakend op dat bedrag wordt er ook uitgebreid verteld over wat ze hebben gekocht op de markt, en wat dat dan allemaal heeft gekost. Even omrekenen in euro’s! Heel begrijpelijk. Een man merkt op dat hij het wel vervelend vindt dat er zoveel mensen vragen of hij iets wil kopen. Een andere man maakte zelfs mee dat hij klaar was met eten, afrekende, het restaurant uitliep en door het naburige restaurant werd gevraagd of hij wat wou komen eten. “Maar ik heb toch al gegeten?”, zei hij verbaasd.

Chiang Mai is een geweldige stad, en Thailand is een prachtig land. Dat is de eindconclusie. Vanaf dat moment gaat het over andere dingen. Ook ik moet er vandoor en wens iedereen nog een fantastische reis toe. Tevreden Nederlanders in Thailand… Ik zie ze graag!

Lees ook