Nattapol veroordeeld voor graffiti spuiten

Nattapol veroordeeld voor graffiti spuitenGraffiti voor de ene is het een kunstvorm, voor de ander een bron van irritatie, voor de derde is het vandalisme. Wanneer die derde de politie is, heb je een groot probleem zoals Thais kunstenaar Nattapol Kem-ngern heeft ondervonden.

Multi getalenteerd kunstenaar Nattapol heeft bekend de letter A met een cirkel er om heen gespoten te hebben op openbare gebouwen van het ministerie van Justitie  aan Ratchadaphisek Road.


Nattapol veroordeeld voor graffiti spuiten

Nattapol Kem-ngern is meer bekend als muzikant en verbindt zijn talenten aan de filmindustrie. Zijn schilderspotentieel was tot nu toe onbekend. De politie heeft hem twee keer in een paar dagen aangetroffen bij het vervaardigen van graffiti wat in tegenstelling tot in Nederland in Thailand wel vervolgd wordt.

De straffen zijn niet mild, Nattapol krijgt een jaar gevangenisstraf en een jaar voorwaardelijk opgelegd voor zijn twee vingeroefeningen met de spuitbus.

Nattapol veroordeeld voor graffiti spuitenDe gevangenisstraf is naar Nederlandse begrippen zwaar. Nattapol is veroordeeld op basis van de Public Cleanliness and Order Act. Wat waarschijnlijk ook wel meegewogen heeft is de betekenis die internationaal en vast ook in Thailand gegeven wordt aan de A met een cirkel er om heen. Het is een zeer bekend teken voor anarchie.

Laat dat nu een van de dingen zijn die het huidige militaire regime absoluut niet duldt. Met de straf voor Nattapol wordt zeker een signaal naar de Thaise samenleving afgegeven dat de regering van generaal Prayuth Chan-Ocha nog steeds stevig in het zadel zit en erg weinig duldt.

Het is ook voor toeristen een waarschuwing dat dingen die in Nederland door de vingers worden gezien of alleen maar worden beboet in het buitenland ernstige gevolgen kunnen hebben.

Een verblijf in de gevangenis van Bangkok is bepaald geen verlengde vakantie.

Post Comment

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.