fbpx
Naga vuurballenBoeddhisme Ontdek Thailand Rest van Thailand Video's 

Naga vuurballen, bijzonder om te zien

Boven de Mekong-rivier tussen Thailand en Laos voldoet zich regelmatig bijzonder lichtfenomeen voor: Naga vuurballen. 

Vanuit het water stijgen rode ballen op (tot de grootte van een basketbal) en verdwijnen tientallen tot honderden meters hoger zonder ergens enige vorm van hoorbaar geluid te maken.

Dit fenomeen doet zich voor over een afstand van 250 km op een plaats waar de rivier 500 tot 800 meter breed is. Ook stijgen er dergelijke ballen uit nabijgelegen rivieren en meren. Wetenschappers hebben nog geen idee waarom dit gebeurd.

Een van de verklaringen is dat in de Mekong gassen zitten gassen. Deze gassen ontsnappen. Een onbekend chemisch proces zorgt ervoor dat het gas ontbrandt bij het verlaten van het water. Maar sceptische beweren ook dat het vuurballen zijn die worden afgeschoten.

Mythe

Naga vuurballen
Een Naga

Uiteraard is er een mythe ontstaan over de Naga vuurballen, en die luidt. De lokale bevolking beweert dat hun voorouders de vuurballen al zagen. In de Mekong-rivier leven Naga’s die regelmatig vuur spuwen tijdens hun reis.

Naga’s zijn bovennatuurlijke wezens in het boeddhisme en het hindoeïsme die vaak de verschijning van een slang of draak aannemen.

Aan het einde van het regenseizoen keert Boeddha van de hemel terug naar aarde. De Phaya Naga (= koning van de Naga’s) begroet Boeddha uit respect veelvuldig. Dit laatste verklaart dan waarom er in deze periode opmerkelijk meer verschijningen zijn.

Video

De vuurballen kunnen op elk moment verschijnen, maar er is een opmerkelijke stijging tijdens de laatste dagen van oktober, die samenvallen met de festiviteiten van Wan Awk Pansa (= het einde van Vassa) en het einde van het regenseizoen. Dit is echter geen garantie: er zijn jaren bekend waar het hoogtepunt pas enkele dagen na de festiviteiten viel.

Hieronder kun je een prachtige video bewonderen over het fenomeen van de Naga vuurballen. De video duurt 10 minuten.
Lees ook

%d bloggers liken dit: