fbpx
Mon Floating Boat FestivaOntdek Thailand 

Mon Floating Boat Festival in Sangkhla Buri

Thailand is een land met vele kleurrijke festivals. Elk weekeind kun je er wel eentje vieren. Zo rond eind september wordt aan de grens met Birma het Mon Floating Boat Festival gehouden.

Volgens lokale overleveringen van het geloof van de Mon, de etnische bevolking die in Sangkla Buri woont, zijn de geesten rond elke zevende volle maand van het jaar onrustig. Ze zwerven dan over de aarde en vallen de levenden lastig.

Op andere plekken in Azie wordt dan het festival van de hongerige geest gevierd. Chinezen verbranden papiergeld en IPhones van papier maché om de verdwaalde geesten tevreden te houden. De Khmer slachten kippen en laten op kruisingen borden met voedsel achter. Zodat de doden zich kunnen voeden. Voor de Mon is dat allemaal te gortig, die doen het anders. Minder wreed.

Een boot

De Mon in Sangklha Buri bouwen tijdens het Floating Boat Festival een boot, versieren die helemaal, stoppen hem vol met voedsel, feesten vervolgens twee dagen lang om vervolgens de boot op het water te zetten voor een lange eenzame reis. De Mon noemen dit ritueel Pohamord, dat vrij vertaald zoveel betekent als ‘boot vol offers’. Zaken die zoal op de boot worden gezet zijn popcorn, rijpe bananen, gekookte rijst in bananenbladeren, kaarsen, water en suikerriet. Vrouwen zijn dagenlang bezig om dit voor te bereiden.

Floating Boat FestivalHet hoogtepunt van het Floating Boat Festival is het moment dat het eten op de boot wordt gelegd. In rood en wit gekleed dragen de vrouwen de bakken met voedsel, terwijl de mannen de vrouwen met mooie glimlachen proberen te verleiden.

Duizenden toeschouwers

Dit is een bijzonder en unieke gebeurtenis die veel bekijks trekt, zowel uit Thailand als van toeristen. Vele duizenden komen op het Floating Boat Festival af. Ook veel Mon uit andere streken van Birma en Thailand komen naar Sangkhla Buri, als een soort pelgrims tocht.

Lees ook

%d bloggers liken dit: