fbpx
Ontdek Thailand Praktische informatie 

Mobiele telefoons vervangen de reisgids

De bekende blauw gele reisgidsen van de ANWB, of de nog bekendere lonelyplanets hebben hun langste tijd gehad. We zijn het digitale tijdperk binnengetreden en de tablet-pc en mobiele telefoons vervangen de reisgids.

Een bekend straatbeeld op toeristische plekken; Een toerist met een fronsende zoekende blik, de Lonely Planet of andere reisgids met gele memo-velletjes die de belangrijke pagina’s markeren een beetje aarzelend in de hand houdend. Na een poosje te hebben gespeurd naar herkenningspunten, verdiept de vertwijfelde reiziger zich weer in het zware boekwerk. Maar dit beeld gaat uiteindelijk verdwijnen en wordt vervangen door een toerist die zijdelings spiedend op een beeldscherm doelgericht zijn weg zoekt.

Thuis is het een speeltje

Al een tijdje geleden heeft de tablet pc zijn intrede gedaan. Op zich een nutteloos apparaat dat in de computerhiërarchie ergens bevindt tussen laptop en smartphone. Je kunt er mee bellen, maar da’s niet zo handig. Het zijn best grote dingen en dat staat raar aan je oor. En je kunt er mee chatten en mailen, maar is toch een stuk lastiger als mét een toetsenbord. Zeker als je veel chat en mailt. Alleen… ik ben dol op gadgets, dus heb ik er toch maar een aangeschaft. Geen IPad voor deze jongen, maar een Motorola Xoom.

Op mijn laatste reis in Thailand bewees het in Holland zo nutteloze speeltje ineens zijn volle waarde. Het werkt namelijk perfect als reisgids. Sterker nog, het kan veel meer als zo’n tussen twee kaften verzameld velletjes drukwerk. Mocht je verdwalen dan vind je zo de weg weer terug. En het is meer up-to-date dan de gemiddelde reisgids die na een paar jaar waardeloos wordt. Omdat de reviews van hotels en restaurants zijn veranderd. Of helemaal niet meer bestaan. Hoe vaak zie je niet een toerist vertwijfeld kijken naar een lege gevel. ‘Volgens de Lonely Planet zat hier toch echt het goedkoopste restaurant van Chiang Mai’.

Google maps en andere apps

Mobiele telefoons vervangen de reisgidsDat overkomt je niet meer, want je zet op je tablet of mobiele telefoorn de GPS aan, opent Google Maps en laat die in de omgeving zoeken. Meteen krijg je er recensies bij, of je opent even zelf een browser en zoekt op de naam van het betreffende restaurant. Ik sluit niet uit dat een slimmerik hier vroeg of laat een gat in de markt inziet en per plaats een app voor gaat ontwikkeld.

Ben je verdwaald? Geen nood! Geen naarstig gezoek meer naar straatnamenbordjes, geen getuur meer in kaarten in onleesbaar Thais. Maar via Google Maps weet je precies waar je staat. Op 3 meter nauwkeurig! Als je van te voren van je hotel een favoriete bestemming hebt gemaakt, kun het tablet zo de snelste route terug laten vinden. Hetzelfde geldt natuurlijk als voor het eerst in een stad bent en je wilt je hotel vinden. Je typt de naam van het hotel in, Maps zoekt de locatie en je laat ‘m de route berekenen.

Ga je naar een Thais restaurant gaat die alleen maar menu’s heeft in het Thais/… oeps… Wat ga je eten?  Als je een tablet pc hebt, download je even het Thaise toetsenbord en een vertaal  zoals Google Translate programma en hup: Je stopt geen eten in je mond waar je niet de oorsprong van weet.

Bye bye reisgids

Het zijn maar een paar voorbeelden. Er kan veel en veel meer met een mobiele telefoon en tablet-pc. Er is zelfs al een simpele app van Lonely Planet. Slimme jongens toch! De concurrentie zal snel volgen. En verdwijnt die vertwijfelt zoekende toerist die fronsend een zwaar boekwerk bestudeert langzaam maar zeker uit het toeristische straatbeeld.

Lees ook

%d bloggers liken dit: