fbpx
minder gelachen in ThailandColumn 

Er wordt minder gelachen in Thailand

minder gelachen in ThailandThailand staat bekend als ‘het land van de glimlach’. Maar de realiteit is dat er steeds minder wordt gelachen in Thailand.

Het was mezelf ook al opgevallen, zeker in de hoofdstad. De sfeer is af en toe ronduit gespannen te noemen. De doorgaans zo rustige en geduldige Thai, ontploft vaker van woede. En nu blijkt het ook uit een reportage van een gerenommeerde Amerikaanse krant. Let wel, het is nog steeds een prachtig land om naar toe te gaan. Zij die echter vaker naar het Zuidoost-Aziatisch land gaan, is het vast er zeker opgevallen. Een tiental jaar geleden werd er meer gelachen in Thailand.

Glimlach

Even een misverstand wegnemen: De typerende Thaise glimlach is niet omdat de Thai zo’n vriendelijk volkje is. Nee, het is cultuur. In het openbaar vertoon je jouw emoties niet en dat doe je het makkelijkst door alles maar weg te lachen. In dat licht bezien, is de woede die steeds vaker in de straten van Bangkok de kop opsteekt, een merkwaardige fenomeen.

Dan moet het de Thai wel hoog zitten, anders lopen ze niet zo snel met hun gevoelens te koop. En op zich is dat ook minder gelachen in Thailandniet zo gek, als je dieper op de zaak ingaat. Het is mijn eigen observatie, en ook die van de Amerikaanse krant: De Thai ziet de toekomst niet meer zitten. Welke kant gaat het op met hun land, dat ooit een lichtend baken was van vrijheden en democratie in een werelddeel dat vergeven was van dictators.

Buurlanden

Het is nu precies het tegenovergestelde. Verlichting in Myanmar en Vietnam. Economische groei in Laos, terwijl het met Thailand steeds slechter gaat sinds het leger ingreep met een machtsovername. De misdaadcijfers zijn zelfs met 60% (!) gestegen, terwijl de Thaise junta vrede en veiligheid hoog in het vaandel heeft staan. Steeds meer toeristen kiezen ervoor om niet meer Thailand te gaan, en kiezen voor een tripje naar de buurlanden.

Daardoor wordt wordt er minder verdiend in de toeristische sector, wat de verhoogde criminaliteitscijfers verklaart. Voor de (niet rijke) Thai is dit een donkere en uitzichtloze periode. Laten we hopen dat er snel een oplossing komt voor deze mensen en dat het land zijn bijnaam weer aandoet en er veel gelachen wordt in Thailand.

Lees ook

%d bloggers liken dit: