fbpx
Achtergrond Uitgelicht 

Met je rugzak door Thailand reizen

Met je rugzak door Thailand reizen. Onder Nederlandse backpackers reiservaring nummer een.  En dat kan ik alleen maar beamen. Voor iedereen een aanrader. Je gaat de vrijheid tegemoet en bent vele ervaringen rijker wanneer je weer thuiskomt.

Het waren de jaren ‘90 dat ik voor de eerste keer naar Azië vertrok met mijn Nomad-rugzak en schoudertas. Twee maanden Zuid-India met het strand van Goa als bonus. Waar ik inderdaad heel gemakkelijk contact maakte met collega-backpackers.

Een medereiziger raadde mij Thailand aan, waar hij net vandaan kwam. ‘Een wereldland”, beweerde hij. Acht maanden na India landde ik met Thai Airways op toen nog Dong Muang Airport en raakte meteen verliefd op dit prachtige land. Wat mij betreft: het mekka voor de backpacker.

On the roadthailand_vip_bus

Leven uit je rugzak en afzien in goedkope guesthouses met de Lonely Planet gids als je reisbijbel. Weg van de begaande paden. Korte vriendschappen die zo gemaakt zijn. Lange gesprekken, onder het genot van ijskoud bier en met het geruststellende gezang van krekels, met andere avonturiers. Met totaal vreemden een tijdje ‘On The Road’ zijn. Dat is voor mij backpacken. En zo heb ik de laatste jaren bijna heel Thailand doorkruist.

Was ik toentertijd nog gewapend met een analoge kleine Yashica-camera, nu zijn de digitale camera, smartphone en tablet onmisbare attributen die je bij je moet hebben. Ook raad ik als praktische zaken aan: goede schoenen en een geschikte backpack die tegen een stootje kan.

Verder zijn een creditcard, lakenzak, slippers, zaklamp en een zakmes handig om mee te nemen. Een klamboe meenemen raad ik af. Daar waar je er een nodig hebt hangt er meestal wel een. En vergeet niet het middel Deet tegen muggenbeten te kopen.

Bagage

Grootste ‘fout’ bij veel backpackers is te veel kleding meenemen. Niet doen. Niet nodig. Te veel bagage en een zware rugzak is een belemmering bij het reizen. Doe zelf je wasje, dus altijd een wastafelstop meenemen, of laat het doen. Dat kan werkelijk overal. ’s Morgens gebracht, s’ avonds schoon en keurig gestreken weer terug. Andere tip. Geef overbodige kleding weg.

ThailandAoNangStrandDrugs

Plan niet te veel. Neem de tijd. Ga niet gehaast van de ene bestemming naar de andere. Het is geen wedstrijd. Ervaar het moment, daar waar je bent. Maak veel foto’s, houd een dagboek bij.

En tot slot, dat kunnen we niet vaak genoeg zeggen. Blijf uit de buurt van drugs. Het mag niet en het bezit ervan, ongeacht de hoeveelheid en of het nu hard- of softdrugs is, brengt je in grote problemen.

Dan verandert je guesthouse in het ‘Bangkok Hilton” zoals de Bang Kwang gevangenis wel genoemd wordt. En als laatste: lees veel over je bestemming, surf naar forums voor tips en ervaringen van andere backpackers en bereid je goed voor.

Lees ook

%d bloggers liken dit: