F Met de trein door Thailand - Hier is Thailand.nl
met de trein door thailandLaatste nieuws Verkeer en vervoer 

Met de trein door Thailand

Een van de grote voordelen van het reizen door het Land van de Glimlach, ten opzichte van zijn buurlanden, is het openbaar vervoer. Altijd goed geregeld, veel keuzemogelijkheden en je kunt bijna overal komen. Met de trein door Thailand heeft mijn grote voorkeur.

Thailand heeft een breed treinnetwerk, waarmee je de meeste bestemmingen wel kunt bereiken. Relaxt tuffend door, steden, dorpen en landschappen. Ze rijden niet zo heel hard, dus is dit een goede manier om het land te zien, te genieten met een drankje of een maaltijd die vaak te koop wordt aangeboden en contacten met medereizigers zijn zo gemaakt, vooral in de lokale treintjes.

Klassen

ThailandNachtrrein
Er zijn verschillende klassen en dus ook prijsverschillen. Ook is het mogelijk een slaaptrein te nemen, bijvoorbeeld Bangkok – Chiang Mai waar je zitplaatsen ’s avonds wordt omgebouwd tot een comfortabel bed. Vooral de eerst keer een leuke ervaring. Na vier keer weet je het wel en is het vliegtuig ook een goede keuze. Maar je spaart wel gelijk een hotelovernachting uit.

Treinen

Je hebt drie soorten treinen. De Ordinairy; die stopt op elk station en heeft 3e class en 2e class ‘fan seated service.’ Leuk voor korte trips tussen Bangkok en Kanchanaburi of van Hua-Hin naar Cha-Am. De Rapid-train is voor langere afstanden, serveert goedkoop Thais food en heeft 3e class en fan service. De Express-train is wat luxer voor lange routes door Thailand met cateringservice en de eerdergenoemde slaapcoupés naast zitplaatsen en heeft geen derde klasse. De Special Express gaat voor de echt lange afstanden, heeft altijd sleeping service en eerste en tweede klasse met airco. Hoe hoger de klasse, hoe hoger de luxe en dus de prijs

trein-thailandRoutes

Je hebt de Northern Line die rechtstreeks naar Chang Mai in Noord-Thailand gaat. Tip: Neem de slaaptrein van 18.10 uur. De Southern Line voert naar het uiterste zuiden, via Surat Thani waarvandaan je de boot naar Ko Samui, Ko Pha-ngan en Ko Tao kunt nemen, en dan verder tot aan Maleisië om uiteindelijk in Singapore uit te komen. De Northeastern Line toert via de Isaan naar grens van Laos, bekend is de Nongkai Express.

Eastern Lines boemelt in oosterse richting via Pattaya naar Sattahip en verder naar de grensovergang Aranya Pratheet en er is een line, een nachtrein en dagtrein naar Ubon Ratchatani met tussenstops. The western Line brengt je de kant van Birma op. De track splitst zich in twee lijnen. De ene gaat naar Kanchanaburi (River Kwai) en de andere naar Suphan Buri.

Tickets

Je kunt zelf een ticket halen op elk treinstation. Op Hualamphong Trainstation in Bangkok is er een apart loket voor Hualamphongtoeristen. Maar wees altijd wel op tijd en houd rekening met feestdagen. Dan is alles ver van tevoren volgeboekt.

Je kunt ook online boeken via www.thailandticket.com. Je betaalt online met je creditcard en zij bezorgen je ticket bij je guesthouse hotel. Wel even de receptie hier vooraf over informeren. Je kunt informatie over diverse soorten treinen vinden op de website van de Thaise spoorwegen.

Daarnaast zijn er reisbureaus zoals Greenwood Travel, waar je terecht kunt of hebben sommige hotels een ticketservice.

Lees ook

%d bloggers liken dit: