fbpx
Nieuws Uitgelicht 

Met celmuur kun je geen Thaise drugslords stoppen

De gevangenissen in Thailand staan slecht bekend, zeker wanneer je er in zit. Bangkwang is een van die gevangenissen. Het is ook meteen een van de meest beruchte gevangenissen ter wereld.

Het ligt ten noorden van Bangkok in Changwat Nonthaburi, vlakbij de rivier ChaoPhraya. In Bangkwang, ook wel bekend onder de naam Bangkok Hilton en Big Tiger, zitten uitsluitend gevangenen die veroordeeld zijn voor een celstraf vanaf 25 jaar of langer, tot aan de doodstraf aan toe. Hoewel de doodstraf zelden wordt toegepast wachten wel veel gevangenen op de uitvoering daar van. De laatste excecutie dateert van augustus 2009. Verreweg de meeste gevangenen zitten een straf uit voor drugssmokkel of moord.

De omstandigheden in Bangkwang staan bekend als belabberd. Zo is de gevangenis overbevolkt. Alle gevangenen slapen in zeer kleine ruimtes waar ze zich ook moeten wassen en ontlasten. Regelmatig worden er door gedetineerden moorden gepleegd binnen de gevangenis met behulp van gesmokkelde messen en pistolen.

Met celmuur kun je geen Thaise drugslords stoppen

Toch houdt niet al het leven op binnen in de gevangenissen. Hoewel het wel de bedoeling is van het systeem . Menig gevangenen gaat binnen de gevangenissen door met waar hij buiten de gevangenis zijn geld mee verdiende.

Het door de tralies beperkte uitzicht weerhoudt de veroordeelde niet van het weer oppakken van hun handel. Vooral sinds de opkomst van de mobiele telefonie lijken de gevangenissen te veranderen van gevreesde opbergplaatsen voor criminelen in bedrijfsverzamelgebouwen voor criminelen activiteiten met misschien wat slechte service.

Hallo u spreekt met Pichai, even wachten de bewaker is er net

Zeker met de moderne smartphones kunnen de gevangen zelfs hun eigen boekhouding on-line bijhouden.

Sleutel in het geheel is natuurlijk dat het systeem niet goedgenoeg functioneert om het contact met de buitenwereld dusdanig te verhinderen tot het niveau dat je bij een gevangenis verwachten mag.

Door bezoek en gevangenispersoneel worden de telefoontjes binnen gesmokkeld vaak op de meest bizarre manieren.

De toegang tot de telefoontjes is natuurlijk niet voor iedereen weggelegd, gezien de risico’s en de kosten. De sleutelfiguren in de drugshandel worden in ieder geval door de tralies niet voldoende gehinderd dat hun handel stil komt te liggen.

De kille cijfers

Op 1 augustus 2014 zaten in de Thaise gevangenissen samen bijna 240.000 gevangenen waarvan 70% ivm drugs. Een kleine 1000 daarvan zijn grote spelers in de drugswereld.

Per jaar worden zo’n 3.000 mobiele telefoontjes gevonden. De eenvoudige gsm toestelletjes, in de winkel 1.000 baht, kosten voor ze in de gevangenis zijn beland meer dan het tienvoudige.

Een smart phone kost al snel  1 miljoen baht. Met deze prijzen ingedachte weet je ook dat er dan serieus geld mee wordt verdiend.

Voor de overheid is het dweilen met de kraan open, er worden bewakers gearresteerd wegens actief meewerken maar ook voor het niet goed controleren en op zijn tijd last hebben van hun ogen. De winsten die gemaakt worden met de drugs maken dat er altijd wel geld is om een nieuwe zwakke schakel te vinden in de keten.

Beter zou het zijn wanneer met behulp van elektronica een black-out gecreëerd zou kunnen worden voor het satellietsignaal. Minder voor de bewakers die even met thuis willen bellen maar beter om de gevangenisstraf ook een einde te laten zijn aan de criminelen praktijken.

Lees ook

%d bloggers liken dit: