Meer demonstraties in Thailand, blijf er van weg

Na vier jaar zonder verkiezingen lijkt de Thaise bevolking er genoeg van te hebben. Het aantal demonstraties in Thailand neemt toe. Toeristen kunnen daar maar beter niet aan deelnemen. 

Vier jaar geleden werd premier Yingluck door het leger afgezet en werd er een militair bewind aangesteld. Veel Thai waren daar tevreden over, omdat er veel protesten waren tegen Yingluck. Vooral in Bangkok waren regelmatig protesten of bezettingen, waardoor het dagelijks leven een stuk ingewikkelder weg.


Hoe je ook denkt over het ondemocratische middel van een coup, het bracht rust in zo door politieke plagen geteisterde vakantieland. En dat vonden de (meeste) bewoners en toeristen wel fijn. Want die laatste werden ook regelmatig getroffen door de onlusten die de politiek onrust met zich meebrachten.

Junta zat

Na de vier jaar junta en beloofde verkiezingen die steeds worden uitgesteld, lijkt de Thaise bevolking er genoeg van te hebben. Een aantal maanden geleden waren er de eerste protesten, vaak kleine groepjes studenten. Maar de roep om verkiezingen wordt steeds luider en daarmee ook de omvang van de protesten.

Die zijn er vaak heel gezellig en feestelijk uit. Tijdens de straatprotesten van vier jaar geleden waren er veel toeristen die zich in het (feest(gedruis storten. Nu meedoen is niet zo heel verstandig, omdat de junta wetten hebben uitgevaardigd die protesten verbied. Als je als toerist tussen een groep zit die wordt opgepikt, dan wacht je deportatie. Na een tijdlang in een Thaise cel te hebben doorgebracht. En dat zijn géén prettige ervaringen.

Tips bij demonstraties in Thailand

Het beste is dus, als je een demonstratie tegenkomt, dat je dan die zo snel mogelijk weer verlaat. Hoe uitnodigend de Thai ook zijn om met hun mee te feesten. Laat je ook nooit uit over de politiek of je voorkeuren over de politiek situatie in Thailand. En zeker ook niet over het koningshuis. Thailand kent zeer zware majesteitsschennis-wetten. En die worden regelmatig voor politieke doeleinden gebruik.

Als je foto’s maakt van de demonstratie, zet ze dan niet op Facebook met commentaar. In Thailand kennen ze de computer- en crimewet en wordt sociale media streng in de gaten gehouden.

Bedenk je dat je in Thailand bent om vakantie te houden. En hou het daar dan bij. Dan heb je de leukste tijd in een fantastisch vakantieland.

Post Comment