fbpx
Praktische informatie 

Medicijnen naar Thailand meenemen

Medicijnen naar ThailandReizen wordt steeds comfortabeler en dus maken meer en meer mensen reizen naar verre bestemmingen. Ook mensen die geneesmiddelen slikken. Wat moet je weten als je medicijnen naar Thailand wilt meenemen?

Voor landen buiten het Schengengebied heeft u medicijnen voor die onder de Opiumwet vallen (opiaten) een medische verklaring nodig.

U riskeert strenge straffen als u de regels overtreedt. Informeer bij de Nederlandse ambassade in Bangkok als u het niet zeker weet of u uw medicijnen naar Thailand mag meenemen.

Medicijnen die onder de Opiumwet vallen

Voorbeelden van medicijnen die onder de Opiumwet vallen zijn:

  • sterke pijnstillers;
  • slaap- en kalmeringsmiddelen zoals valium of Seresta;
  • ADHD-medicatie zoals Ritalin of Concerta;
  • medicinale cannabis.

Wilt u weten of uw medicijn onder de Opiumwet valt? Vraag uw apotheker ernaar.

Medicijnen naar ThailandMedische verklaring

In het buitenland heeft u meestal een Engelstalige medische verklaring nodig. De verklaring is 1 jaar geldig. U kunt deze verklaring als volgt verkrijgen:

  • Vraag de arts die uw medicijnen heeft voorgeschreven de verklaring op te stellen en te ondertekenen.
  • Stuur de verklaring op naar het CAK. Het CAK legaliseert de verklaring en stuurt deze terug. Afhandeling van uw verklaring duurt 4 weken.
  • Laat de medische verklaring legaliseren door het ministerie van Buitenlandse Zaken.

U kunt op de website van het CAK zien wat de aanvraag procedure is voor een medische verklaring als u medicijnen naar Thailand meeneemt.

Medicijnpaspoort

Medicijnen naar Thailand
Originele verpakking meenemen

Het medicijnpaspoort is handig om bij u te hebben als u medicijnen naar Thailand wilt meenemen. Hierin staat welke medicijnen u gebruikt. En of u overgevoelig bent voor bepaalde medicijnen. Dit is handig als u

in het buitenland nieuwe medicijnen nodig heeft of een arts bezoekt. Maar het medicijnpaspoort is geen reisdocument. Het vervangt dus niet de Schengenverklaring of de Engelstalige medische verklaring.Uitgelichte afbeelding verwijderen

U kunt het medicijnpaspoort halen bij uw huisarts, apotheek of specialist. U kunt ook terecht bij patiëntenverenigingen en medische hulpdiensten. Het medicijn(en)paspoort wordt ook wel geneesmiddelenpaspoort of Europees Medisch Paspoort genoemd.

Medicijnen meenemen in originele verpakking

Neem medicijnen mee in de originele verpakking van de apotheek met etiket. Dan is duidelijk dat het om een geneesmiddel gaat en niet om drugs.

Bron: Rijksoverheid.

Lees ook

%d bloggers liken dit: