fbpx
MedicijnenLaatste nieuws Medisch Praktische informatie 

Medicijnen meenemen op reis naar Thailand

Als u (of uw minderjarige kind) medicijnen gebruikt die onder de Opiumwet vallen,  dan kunt u deze geneesmiddelen niet zomaar meenemen naar het buitenland.

In veel landen is het bezit en gebruik van opiaten, zoals sterke pijnstillers, verboden. Daarom heeft u voor geneesmiddelen die onder de Opiumwet vallen een speciale verklaring nodig. U riskeert strenge straffen als u de regels overtreedt.

Medicijnen die onder de Opiumwet vallen

  • Sterke pijnstillers;
  • ADHD-medicatie zoals Ritalin of Concerta;
  • medicinale cannabis.

Vraag bij uw huisarts of apotheker na of de medicijnen die u of uw kind gebruikt onder de Opiumwet vallen. De lijst met medicijnen die onder de Opiumwet vallen staat in de Opiumwet. Hier vindt u de complete lijst.

Engelstalige medische verklaring

Voor reizen buiten het Schengengebied, en dat ligt Thailand, heeft u een Engelstalige medische verklaring nodig. Deze verklaring is 1 jaar geldig.

Uw arts die uw medicijnen heeft voorgeschreven stelt de verklaring op en ondertekent deze. Vervolgens stuurt u de verklaring op naar Farmatec. Farmatec legaliseert en retourneert de verklaring. Het is verstandig de legalisatie ten minste 4 weken voor vertrek aan te vragen.

Daarna moet het ministerie van Buitenlandse Zaken de medische verklaring legaliseren. Hoe dat moet leest u hier.

Medicijnen

Europees Medisch Paspoort (EMP)

Het EMP, ook wel geneesmiddelenpaspoort of medicijnenpaspoort genoemd, is handig om bij u te hebben als u medicijnen gebruikt en op reis gaat. Bijvoorbeeld als u in het buitenland nieuwe medicijnen nodig heeft of een arts bezoekt. Het EMP is geen geldig grensdocument en vervangt ook niet een Schengenverklaring.

Het EMP geeft een totaaloverzicht van uw medicijnen. Het EMP is verkrijgbaar bij huisartsen, apotheken, medisch specialisten, patiëntenverenigingen en medische hulpdiensten.

Verpakking van de medicijnen

Het is verstandig om de medicijnen mee te nemen in de originele verpakking van de apotheek. Hierdoor is het duidelijk dat het om een geneesmiddel gaat en het medicijn niet als genotmiddel wordt gebruikt.

Bron: Rijksoverheid

Lees ook