fbpx
Mahka Bucha dagBoeddhisme 

Makha Bucha dag: wat wordt er gevierd?

Mahka Bucha dagIn het westen staat 14 februari bekend als Valentijnsdag. In Thailand is het dan de Mahka Bucha dag. Al wordt daar ook volop aandacht aan de dag van de liefde besteed, want ook in Thailand heeft de commercie de maatschappij in haar greep.

Makha Bucha is een dag van verering, negen maanden na de verlichting van Boeddha, toen 1.250 toegewijde volgelingen spontaan samen kwamen naar een preek van Boeddha te luisteren.

Makha Bucha dag

Tijdens deze bijeenkomst legde Boeddha de principes uit: doe wat goed is, stop al het kwaad en zuiver de geest. In Thailand zijn deze leringen ook wel bekend als het ‘Hart van het Boeddhisme’.

Voor veel Thaise mensen is dit een boeddhistische feestdag geworden. De tempels zijn feestelijk versierd en families trekken er allemaal eropuit. Bij de tempel wordt dan met een brandende kaars, drie wierookstokjes en bloemenkransen drie keer rond de tempel gelopen.

Daarnaast kunnen zij nog een ceremonie bijwonen en op deze wijze wordt dan de boeddhistische leefwijze beleefd en herdacht. Het is erg indrukwekkend om eens aan zo’n ceremonie deel te nemen.

Houd er rekening mee dat veel restaurants en eetgelegenheden in Thailand geen alcoholische dranken zullen serveren tijdens Makha Bucha dag. Veel bars zullen ook gesloten zijn tijdens deze viering. Overheid- en regeringsgebouwen zullen teven ook gesloten zijn tijden Makha Bucha Dag.

Dit jaar valt Makha Bucha dag op een vrijdag, wat voor veel Thai een lang weekend vrij betekent. Zij grijpen deze reden dan ook massaal aan om naar de provincie op familiebezoek te gaan of gewoon een weekendje erop uit te trekken.

Met dank aan Greenwood Travel

Lees ook

%d bloggers liken dit: