fbpx
Mea SotOntdek Thailand 

Mae Sot, op de grens met Myanmar

Als je een verre bestemming als Thailand bezoekt, dan is het altijd even leuk om ook de grens over steken en de buurlanden aan te doen. Stempeltje in je paspoort erbij. Mae Sot is een van de plekken die dan kunt bezoeken.

Voor toeristen is Mae Sot echter een fijne plek om te ontspannen, met een ruim aanbod aan goede restaurants, maar vrij weinig bezienswaardigheden. Het is de perfecte springplank naar een aantal schitterende natuurgebieden en andere attracties.

Een korte rit brengt je bij de markt aan de grens en je kunt een dagtocht maken naar een aantal grotten en watervallen.  En de stad heeft een aparte sfeer, zoals Sjon Hauser in een van zijn vele verhalen weer te vangen.

Myanmar

Mae Sot ligt honderd kilometer ten westen van Tak, op slechts zes kilometer van Myanmar. Het is een echte grensplaats, en er wonen Myanmarezen, Karen, Hmong en Thai (plus een groep toegewijde ontwikkelingswerkers). De bewoners verdienen de kost met de bloeiende handel in Myanmarese edelstenen en teak, en, volgens geruchten, ook met een nog lucratievere zwarte handel in drugs, arbeiders en prostituees.

Mea Sot

Sjon Hauser schrijft: Naar schatting zijn er minstens 200 000 Birmezen. Overal zie je ze langs de wegen lopen, op weg naar de velden waar ze werken of naar de barakken waar ze wonen: de donkere mannen in hun kenmerkende geruite longyi (Thaise mannen dragen nog maar zelden een geblokte omslagdoek), de vrouwen (ook wel de mannen) met lichtgele vegen over hun gezicht van een van sandelhout gemaakte pasta die die huid heet te beschermen — maar deze make-up wordt ook mooi gevonden. Duizenden Birmezen rijden er op gammele fietsen rond, maar zie je iemand op een scooter rijden, dan is het waarschijnlijk een Thai.

Video

Mae Sot is kortom een leuk uitstapje uit de Thaise cultuur. Je kunt op onderstaande video goed zien hoeveel anders. Op weg naar een extra stempeltje een prima uitstapje!

Lees ook