fbpx
Verkeer en vervoer 

Met de luxe bus naar Chiang Mai

En weer een nieuw soort bus in Thailand. De nieuwste telg aan de boom is de luxe bus naar Chiang Mai in Noord-Thailand van Sombat Tours.

Speciaal voor de toeristen, en wellicht de verwende Thai,  komt Sombat Tours met een ‘nieuwe’ optie om naar Chiang Mai te reizen vanuit Bangkok. Een superdeluxe bus, die zoveel op een vliegtuig, zelfs business klasse lijkt, alleen niet kan opstijgen. Een full-size bus die maar maximaal 20 personen kan vervoeren, is dat wel rendabel?Super luxe bus naar Chiang Mai

De bus met normale lengte biedt plaats aan 20 personen, die ieder een eigen stoel hebben. Opgesteld in een rij van twee lijkt het erg veel op de gemakken van de businessclass.

Eigen LCD scherm, eigen oplaadpunt voor je apparatuur met een usb, en de verstelbare stoel moeten de reis zo comfortabel maken, dat de concurrentie met vliegen aangegaan kan worden.

De prijs van een enkeltje met de luxe bus van Bangkok naar Chiang Mai kost bijna 900 baht. Een vliegticket met bijvoorbeeld AirAsia of Bangkok Airways kost ruim anderhalf keer de prijs van een reisje met de bus. Financieel is de bus aantrekkelijk dus.

Een kanshebber?

Wil je als toerist lekker onafhankelijk je reisje boeken, start het voor de meerderheid al met een probleem, nee sorry: een uitdaging. Voor de toerist dan. De site van Sombat tours werkt alleen in het Thai.

De vlucht van Bangkok’s Don Muang naar Chiang Mai duurt ruim een uur. Een uur en 15 tot 20 minuten om precies te zijn. Met een uurtje zeg anderhalf uur van tevoren op het vliegveld zijn, ben je binnen 3 uur in Chiang Mai. De bus zie ik dat niet doen.

Ik schat dat de bus over de reis van Bangkok naar Chiang Mai zo’n 10 uur of meer zal doen. Een alternatief voor het vliegtuig is het in die zin duidelijk niet.

Minivan, bus of luxe bus naar Chiang Mai

Een grotere kans voor de luxe bus lijkt er weggelegd in de concurrentie met de normale bus, de trein of de minivan’s. De Thaise spoorwegen zijn inmiddels ook bezig met een upgrade van hun materiaal. Ook het nieuwe materiaal kan de concurrentie met de luxe bus niet aan.

Over de bestaande busverbindingen valt te zeggen dat ze een stuk goedkoper zijn dan de vliegtickets en de tickets voor de luxe bus. De minivan is nog goedkoper en is een echt Thaise ervaring waar je van houdt of niet.

Op welke manier je ook over de Thaise wegen raast, een punt van overweging blijft ook de veiligheid van het Thaise wegverkeer. Er gebeuren in verhouding vrij regelmatig ongelukken met bussen. Een kwestie die al wel de aandacht heeft van de Thaise autoriteiten.

Er zijn maatregelen aangekondigd om de veiligheid vast te stellen: hellingproeven, veiligheidsriemen, maximum rijtijden en dergelijke.

Sombat tours, die de lijndienst onderhoudt, ziet de route van Bangkok naar Chiang Mai als een proefballonnetje om te kijken of Thailand en de toeristen rijp zijn voor meer van dit soort bussen.

Lees ook

%d bloggers liken dit: