fbpx
Lowbudget overnachten in ThailandPraktische informatie Uitgelicht 

Lowbudget overnachten in Thailand

“Ik kijk altijd of er een grote gemeenschappelijke tafel staat als ik een guesthouse zoek.” Dat zei een Duitse backpackster ooit tegen mij.

En die, net als veel andere Thailandgangers, graag lowbudget wil overnachten in Thailand. Sociale contacten gegarandeerd en het is goed voor je portemonnee.

Als je de boekingsites en internet in het algemeen bekijkt, zie je verschillende soorten slaapaccommodaties in Thailand. Met ontelbaar veel keus aan guesthouses, slaapzalen, hotels, bed en breakfast en home-stay. Van het dure Hilton voor 150 euro per nacht of meer tot een hostel voor een paar euro met een matras op de grond, zoals ik eens had in Mae Hong Son in het Noorden.

Boeken

Veel goedkope hotels en guesthouses kun je tegenwoordig van tevoren boeken via hun eigen site of een boekingsite. Wel zo gemakkelijk. Nog voor het internet-tijdperk liet ik mij per tuk-tuk langs een paar pensions rijden om een slaapplek te vinden. Op de bonnefooi. Maar dat zie ik nog weinig mensen doen.

Lowbudget overnachten in Thailand

Als je op een low budget wilt zitten kun je voor vijf per nacht een kamer vinden. Dat is mogelijk, maar reken dan niet op een fijne matras. Vaak heb je een kale ruimte met de kans op geen raam en een gedeelde douche waar alleen koud water uitkomt. Echter, voor een paar euro’s meer heb je wel de basisluxe van een eigen badkamer en een wat prettiger uitzicht.

Mijn ervaring is dat je in guesthouses juist meer contacten legt dan in een hotel. Vandaar die opmerking van die Duitse dame over de tafel. Zo heb ik menig goed gesprek gehad en mijn Changbier gedronken met mensen uit de hele wereld aan de teakhouten stamtafel van het Mutmee Guesthouse in Nong Kai.

Kamer eerste nachtThailandChiangKhan1

Het beste is om bij een reis door Thailand weinig te plannen wat accommodatie betreft, behalve misschien je route die je voor ogen hebt. Vooral in het laagseizoen kun je bijna overal terecht zonder te reserveren.

Maar wat ik wel altijd doe. Dat is voor de eerste nacht in Bangkok een comfortabele kamer in een hotel of een pension in een hoger segment boeken. Want na die lange economy-vlucht met een beroerde nachtrust moet ik eerst ‘herstellen’ en in een goed bed slapen.

Ik raad je aan eerst de kamer te bekijken voordat je akkoord gaat. Controleer of je warm water hebt als dat inclusief is, heb je een raam of balkon (je wilt niet in een cel zitten), werken de stopcontacten, zijn de bedden schoon en heb je wel of geen airco nodig. Alleen fan is namelijk goedkoper en wat mij betreft aangenamer.

Hoogseizoen

Eilandhoppen in ThailandDe kosten voor overnachten kunnen Thailand-wijd variëren. Want het scheelt wel of je in het hoogseizoen aan het strand op Koh Samui of in Hua Hi zit of in het laagseizoen in Mae Hong Son of Chiang Rai. Maar ga maar uit tussen de vijf (het echte minimum) en vijftien (meer comfortabel) euro.

De prijs is ook mede afhankelijk van de locatie, zoals ik al aangaf het seizoen en je onderhandeltalenten. Want als je een week ergens verblijft kan er wel vaak wel iets vanaf. Maar of dat voor een hostel van vijf euro geldt, dat waag ik te betwijfelen.

Voor boekingsites heb je onder meer Booking.com en hostelworld. En natuurlijk mijn reisbijbel: de Lonely Planet Gids voor Thailand, die ook online in te zien is.

Lees ook

%d bloggers liken dit: