fbpx
LopburiOntdek Thailand Rest van Thailand 

Lopburi, de sfeervolste stad van Thailand

De meeste mensen kennen Lopburi van de apen die daar in grote getale rondlopen. Maar dat is maar een klein onderdeel van een van de meest sfeervolle steden van Thailand.

Deze stad en provincie, ten noorden van Bangkok, zijn al heel oud en dus van historische betekenis. Al van voor de tijd dat Thailand of Siam waren gevormd. Al in de prehistorie lag op de plek waar Lopburi tegenwoordig ligt een nederzetting.

In de tiende eeuw werd de plaats veroverd door de Khmer die er een grensstad van hun rijk van maakten. In 1664 maakte de koning van Ayutthaya (Narai de Grote) van deze stad tweede hoofdstad van het Koninkrijk Siam, om een Hollandse blokkade van Ayutthaya te ontlopen.

Geschiedenis Lopburi

Om zijn stad vorm te geven schakelde Narai een aantal Franse bouwmeesters in, waardoor Lopburi een half Thais-half westers uiterlijk kreeg. Het koninklijke paleis is hier nog altijd een goed voorbeeld van. Onder het bewind van Koning Narai brak een bloeiperiode aan. Narai was de eerste Thaise vorst die diplomatieke betrekkingen aanknoopte met westerse mogendheden.

Hoewel er van die oude stad nog maar weinig over is, is Lopburi een betere plek om de oude Siamese architectuur uit de Ayutthaya-periode te bewonderen Ayutthaya zelf. Lopburi bleef namelijk verschoond van de verwoesting in 1767 aanrichten. Ayutthaya onder een gewelddadiger lot.

Bezienswaardigheden in Lopburi

De Phra Narai Ratchaniwet

Het oude koninklijke paleis is de voornaamste bezienswaardigheid. Het paleis is tussen 1665 en 1677 gebouwd door koning Narai, en laat duidelijk Franse invloeden zien. Na diens dood stond het paleis leeg en raakte het in verval. Koning Mongkut restaureerde later delen van het paleis, zoals het Chantara Pisan-paviljoen. Het museum is van woensdag tot zondag van 8.30 tot en 12.00 uur en 13.00 tot 16.00 uur open.

Wat Phra Si Mahathat

De met gipsen ornamenten versierde prang op het terrein van de Wat Phra Si Mahathat is door de Khmer neergezet en stamt uit de 12de eeuw. Later voegde koning Narai een grote wihaan toe aan het tempelcomplex. Deze boeddhistische tempel ligt recht tegenover het treinstation van Lopburi.

LopburiDe Prang Sam Yod 

En dan natuurlijk de trekpleister waar feitelijk iedereen voor komt. De Prang Sam Yot tempel. Toeristen mogen hier onder toezicht van gidsen de aapjes voeren.

De vakantieganger wordt vervolgens compleet verzwolgen door de apen. Afhankelijk natuurlijk van hoeveel toeristen de apen die dag al hebben gezien en of ze honger hebben. Is het etenstijd? Maak je borst dan maar nat!

Andere bezienswaardigheden zijn de lokale markt en de plaatselijke dierentuin. Ook interessant is het Lopburi Fine Arts College (Withayalai Kalasilpa Lopburi) in nieuw-Lopburi. Hier kun je jonge dansers de klassieke Thaise dansen zien oefenen, waarbij ze begeleid worden door live-muziek.

Lees ook

%d bloggers liken dit: