fbpx
Ontdek Thailand Rest van Thailand 

Longneckvillage, cultuur of aapjes kijken

ThailandMeaHongSonLongnecksVanaf Chiang Mai is het een vlucht van twintig minuten met het vliegtuig. Het door bergen omgeven plaatsje Mea Hong Son. Prima uitvalsbasis voor trektochten, trips of een bezoek aan een van de bergvolkeren. Op aandringen van mijn reisgenote kom ik terecht in Longneckvillage, cultuur of aapjes kijken.

Een onbehaaglijk gevoel kruipt langs mijn bezwete rug als de minibus bij een afscheiding met een doorgang parkeert. De weg is zanderig, de zon meedogenloos. Achter een kassa zit een stuurs kijkende vrouw. Onze reisgenoten zijn een Spaans stel en twee Duitse backpacksters, die net als wij een tour hebben geboekt bij een reisbureautje in Mea Hong Son. Met als een van de hoogtepunten dit dorp met de zogeheten Longnecks die tot het Karenvolk horen.

Bronzen ringen

Voor ongeveer zes euro krijg je een toegangskaartje met een stempel waarop twee wevende Karen te zien zijn. Eenmaal binnen zitten vrouwen en meisjes met bronzen ringen om hun nek op hun klanten te wachten achter hun kramen. En dat is het dan. Volgestouwd met tassen, kleden, poppetjes, houtsnijwerk, sieraden en de ringen die als collectors item worden aangeprezen. Het is rustig, met hier en daar wat plukjes toeristen, een olifant aan een ketting en in de verte een kerkje. Veel Karen zijn christen geworden, nadat missionarissen voet zetten in hun leefgebied.

Inkomsten

Het voelt als aapjes kijken. Maar dan zijn het mensen die elke dag worden aangegaapt om de vele ringen, waardoor hunThailandLongnecks nek er onnatuurlijk lang uitziet. Een attractie die niets te maken heeft met het echte leven van deze Padaung, zoals het Karen-volk in Thailand genoemd wordt. Dat maakt dat ik er een dubbel gevoel bij heb. Van de ene kant houd ik niet van deze ‘bezienswaardigheden’ van de ander kant is het voor hen een bron van inkomstem.

De Padaung Karenvrouwen dragen vanaf het vijfde jaar vijf koperen ringen om hun nek. Naarmate ze ouder worden komen er steeds meer ringen bij. Het lijkt alsof de nek steeds langer wordt, vandaar de Longnecks of giraffevrouwen. Maar het is niet de nek die wordt uitgerekt, het zijn juist de schouders die naar beneden gedrukt worden. De ringen zijn een traditioneel onderdeel van het leven van de vrouwen, beweren ze, en worden nooit afgedaan.

Schoonheidsideaal

Het is niet duidelijk waarom de ze de ringen eigenlijk dragen. Maar dat weten ze volgens mijn gids zelf ook niet meer precies. Vermoedelijk is het een schoonheidsideaal om er zoveel mogelijk te dragen. De vrouw met de meeste ringen wordt gezien als de grootste schoonheid. Een ander verhaal vertelt dat de mannen hun vrouwen op deze manier wilden beschermen voor aanvallen van tijgers. In vroegere tijden in grote getale aanwezig in Birma en Thailand. Die konden zo niet bij de nek, voor dit roofdier dé plek om zijn prooi zo snel mogelijk te doden. Naast de nek dragen de vrouwen de ringen ook om de armen en benen.

ThailandVluchtelingenKarenDe Karen in Thailand wonen zowel in de laagvlaktes als in de bergen van de provincies Chiang Mai, Mae Hong Son en Chiang Rai.  Het is een onderdrukt volk, dat zijn oorsprong vindt in Myanmar. Veel van hen zijn statenloos en worden door Thailand niet erkend.

Toerisme

Niet iedereen houdt zich aan de traditie, maar vrouwen die de ringen wel dragen krijgen een kleine vergoeding van de overheid. Dit om het toerisme in dit gebied in stand te houden. Ik maak een paar foto’s, het Spaanse stel laat zich een ring aansmeren en dan snel terug naar de bus. Nu nog een paar grotten, een ‘traditioneel’ dorpje, de waterval en de warmwaterbronnen verderop in de bergen. Om dan een biertje op het terras bij mijn guesthouse te gebruiken.

Lees ook