fbpx
Longnecks: een menselijk dramaUitgelicht 

Longnecks: een menselijk drama

Tegen de avond zijn we goed aangekomen in Mae Hong Son en snel een hotel gezocht, even wat eten en toen lekker slapen.

Na het ontbijt opzoek gegaan naar een dorp waar de bergstam Karen Padaung  oftwel de overbekende ‘longnecks’ wonen. Dat is een Birmese bevolkingsgroep, waarvan de vrouwen vele koperen ringen om hun hals dragen en hierdoor een hele lange nek krijgen wat een sieraad is in hun traditie.

Longnecks: een menselijk dramaBezoek

Daar aangekomen ontdekte ik al snel dat deze wereld bekende toeristische attractie eigenlijk een menselijk drama is. Er waren, op het moment dat wij daar waren, geen andere toeristen en zodoende kon ik wat langere tijd met mensen uit het dorp praten. Deze mensen zijn 22 jaar geleden gevlucht uit Birma het huidige Myanmar waar het militaire bewind deze stam probeerde uit te roeien en heeft velen van hun gedood en verkracht.

Een grote groep is naar Thailand gevlucht en vermoedelijk heeft de Thaise maffia ze uit het vluchtelingenkamp gehaald, over een aantal dorpen verdeeld en er een toeristische attractie van gemaakt. Deze mensen kunnen geen kant op. Ze hebben geen paspoort of andere documenten, kunnen niet terug naar Myanmar en zijn hierdoor afhankelijk van de Thaise grillen en grollen.

Longnecks: een menselijk dramaLongnecks: een menselijk drama

Enkele vrouwen vertelden mij dat ze niet willen dat hun jonge kinderen ook de ringen gaan dragen maar dat stuit op weerstand van de Thai , want geloof me het is big-big money. Deze mensen moeten zich voorzien van hun levens onderhoud door verkopen van handwerken die ze daar in het zgn. dorp maken. maar de toerist komt eerst voorbij de verkoop kramen van de Thai zelf en dan moet je entree betalen net zoals in een dierentuin, gewoonweg walgelijk.

Het grote geld gaat naar de touroperators, taxi-exploitanten, restaurants en hotels. Na deze teleurstellende ervaring heb ik met een flinke kater Mae Hong Son verlaten.

Bericht is ingezonden door: Realist

Lees ook