Lod Cave, betoverende grotten in Thailand

Heerlijk met warm weer, een bezoekje aan de koele grotten in Thailand. De grotten in de buurt van Pai en Mae Hong Son zijn betoverend.

Soms is het strand maar soms is het ook verkoeling wat je zoekt op een vakantiedag in Thailand. Voor verkoeling kun je natuurlijk een shoppingmall met airco opzoeken en daar toegeven aan de koopdrang, je kunt ook naar de natuurlijke koele omgeving van grotten gaan.Betoverende grotten in Thailand

Overal ter wereld zijn grotten trekkers voor onderzoekers en toeristen. Laat eerst de onderzoekers het werk doen en geniet vervolgens wat zij aan paden en constructie hebben achter gelaten.

Een van de adembenemende grotten in Thailand is het complex van Lod Cave. Je vindt het in het noorden van Thailand in de buurt van de plaatsjes Pai en Mae Hong Son.

Lod Cave of in het Thai Tham Lod is een complex van drie voor het publiek toegankelijke grotten.

  • Column Cave: met enorme stalactieten, -mieten en pilaren.
  • Doll Cave: met allerlei stenen ‘figuren’; van dieren tot Boeddha’s.
  • Coffin Cave: met doodskisten en een vervaagde muurschildering van duizenden jaren oud.

Zoals in veel grotten  speelt water een belangrijke rol, in het ontstaan van de grotten maar ook in de toegankelijkheid. Je kunt een groot deel van de grotten te voet bezoeken. Ook leuk is, en je komt in een groot deel van de grotten, wanneer je gebruik maakt van een bamboevlot. De gids vaart je door de grotten en stopt om de mooiste en interessantste plekjes. Van het vlot gaat het dan via houten trapjes verder.

Geschiedenis en uitleg

De gids geeft uitleg over wat er te zien valt. Het is fijn wanneer je een beetje Thai spreekt, de gids zijn Engels is matig.

Met of zonder uitleg, je fantasie kan los in het herkennen van allerlei vormen in de kalkformaties. De grot met de doodskisten is een goed voorbeeld hoe een constante temperatuur en vochtigheid heel conserverend kan werken. De doodskisten staan er volgens de gids en de legende al meer dan duizend jaar.

Er is ook leven in de grotten. In het water  zwemmen honderden meervallen, een vis soort die best groot en gevaarlijk kan worden. In de grot zullen ze zich waarschijnlijk wel tevreden tonen met het zakje visvoer wat je hebt kunnen kopen bij de ingang.

Bijzonder is altijd wanneer het daglicht weer komt aan het eind van de tunnel/grot. Het begint als een klein puntje en ineens is de wereld er weer.

Share This Post

Post Comment