fbpx
Bangkok Ontdek Thailand 

De Liggende Boeddha van Wat Pho

BoeddhaRecliningbuddhaWatPoDe onderkant van mijn voeten voelen heet aan op de marmerkleurige vloer, wanneer ik mijn sandalen uittrek en deze in een kastje plaats. Net als de vele toeristen die mij voor zijn geweest en nog na mij zullen komen.

Als ze maar niet gestolen worden denk ik, wanneer ik de grote hal inloop waar de Liggende Boeddha van Wat Pho ligt. Een indrukwekkende zesenveertig meter lang en vijftien meter hoog kunstwerk.

Het is waarschijnlijk een van de meest gefotografeerde boeddha-beelden ter wereld. De grootte van het beeld en de mensenmassa eromheen maakt dat ik behendig moet manoeuvreren om er een goede foto van te maken. Langzaam schuifelen we om de liggende Boeddha heen die bedekt is met bladgoud en met parelmoer versierd op ogen en voetzolen.Voorspoed

Alles heeft een betekenis. Zo hebben de zolen 108 voorspoedig gestemde afbeeldingen in een Chinese en Indische stijl. De liggende houding symboliseert in welke houding Boeddha de overgang maakte naar het hiernamaals. Het nirvana dat het hoogste is dat een boeddhist kan bereiken. De Thai gelooft dat het aanbidden van het beeld voorspoed, geluk en vrede brengt. En dat doen ze dan ook met volle overgave. Rondom staan koperen bakjes voor de offerandes. Vooral veel bathjes en hier en daar een twintigbathbiljet.

Nadat we onze sandalen hebben terug gevonden wandelen we verder over het complex dat 80.000 vierkante meter De Liggende Boeddha van Wat Phogroot is. Ondanks dat het er druk is valt de stilte op, die deze voor Thais heilige plek uitstraalt. De vele stoepa’s wijzen puntig in de blauwe lucht. Ze staan symbool voor Boeddha en zijn versierd met bloemen. Volgens de reisgids gemaakt van porselein uit China.

Bonsai

We bewonderen de tuintjes, ze ademen zen uit met hun perfect gekapte bonsaibomen, kietelende watervalletjes, gebeeldhouwde ambachtslieden en heuse orchideeën die tussen rotsspleten tevoorschijn schieten. Zoals bij alle boeddhistische wats worden de in- en uitgangen bewaakt door stenen beelden die groene monsterachtige bewakers voorstellen die de bezoeker onverstoord aankijken.

Op deze plek stond in 1788 Wat Phodharam. Die werd in dat jaar hersteld en uitgebreid onder het bewind van koning Rama III, een tweede renovatie volgde in 1982. ‘Pho’ is de grootste en oudste wat in Bangkok en tevens het grootste tempelcomplex van de hoofdstad. Het tempelterrein herbergt meer dan 1.000 afbeeldingen van de boeddha, waarvan veel afkomstig zijn uit de ruïnes in Ayutthaya en Sukhothai. Ook is de tempel de baarmoeder van de traditionele Thaise massage die hier ontstaan is en volgens traditioneel gebruik wordt toegepast. Voor menig toerist een weldaad om de dag af te sluiten.

BangkokWatPhoMassage

Voordat het een tempel werd was het een centrum voor scholing in traditionele Thaise medicijnen. Rama III liet platen met daarin medische inscripties rondom de tempel plaatsen. In 1962 werd de School voor traditionele Thaise Medicijnen en Massages opgericht.

Het complex bestaat uit twee ommuurde gedeelten die in oost-westelijke richting gescheiden worden door een weg, Thanon Chetuphon. De liggende Boeddha en de massageschool liggen in het noordelijke gedeelte, daar waar de meeste mensen komen kijken, en het boeddhistische klooster met woningen en een school bevinden zich in het zuidelijke gedeelte.

Nirvana

We naderen de uitgang. Ineens rijst er een gestalte omhoog. Geen idee waar ze ineens vandaan komt. Sjofele kleren, een verweerd gezicht, tandeloze mond en een slappe vilten hoed. Ze houdt haar hand op. Honger, versta ik. Mijn metgezel port me in de rug. Ik geeft de bedelares honderd bath. Haar ogen lachen. En ik bedenk dat het Nirvana misschien weer een stukje dichterbij is.

De entree is voor toeristen 200 bath, voor de Thaise bevolking is de toegang gratis. Een gids nemen voorbij de ingang, een paar honderd bath, kan zeer verhelderend zijn en informatief.

Lees ook

Leave a Comment

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: