F Liften in Thailand, Thai snappen het niet - Hier is Thailand.nl
liften in ThailandLaatste nieuws 

Liften in Thailand, Thai snappen het niet

In de jaren zestig en zeventig van de vorige eeuw was het de normaalste gang van zaken in Europa. Als je er over denkt om te gaan liften in Thailand, maak je dan op voor veel onbegrip. Het is een fenomeen dat de Thai niet snappen. 

In Europa is al een tijdje een nieuwe beweging aan de gang. Eentje waarbij geld niet meer het belangrijkste in het leven is. Deze mensen ruilen veel artikelen, Marktplaats is een van hun favoriete sites. En zo zie je ook steeds meer lifters langs de kant van de weg staan. Een beeld dat ouderen nog kennen uit de flowerpowertijd van vorige eeuw.

Het principe is simpel. Je geeft iemand een lift zonder dat daar een tegenprestatie tegenover staat. Het idee is. Jij rijdt toch al die kant op, wij gaan simpel een stukje mee. Er wordt geen portemonnees getrokken.  En dat is precies het deel wat de Thai niet snapt.

Onbegrip

Over het algemeen zijn Thai erg behulpzaam. Ze schieten vrijwel altijd te hulp als je problemen hebt. Sta je zonder benzine (is mij een keer overkomen) dan halen ze benzine voor je. Ben je verdwaald? Dan rijden ze kilometers om, om je de juiste weg te wijzen. En daar willen ze niks voor in return. Het is goed voor hun karma. Dat is hun beloning.

Het is dus niet zo dat alles om geld draait in Thailand. Maar als je niet in de problemen bent, en je wilt slechts van A naar B gaan, dan hoort daar een tegenprestatie tegenover te staan. Dus geld.

Als je dus met in het land van vele taxi’s, bussen, treinen, metro’s, motortaxi’s en tuktuk’s met een bord langs de weg gaat staan, dan zullen de Thai daar zeer verbaasd op reageren.  Die duim omhoog zullen ze al helemaal niet snappen. Mogelijk krijg je een duim terug. Yep, het gaat goed met jou én mij.

Facebook

Op dit moment gaat bovenstaande video over de sociale media. Het gaat over een groepje jongeren dat aan het liften is. De makers spreken Thai gesproken, maar een van de commentaren is ‘Waarom, ga je reizen als je geen geld hebt?”. Een andere, meer boos “Wat doe je hier? Waarom mag ik jouw geld niet hebben’. Ze worden zelfs uitgemaakt voor ‘Begpackers’.

Reizen in Thailand is makkelijk en goedkoop. En er zijn vele manieren om je van de ene naar de andere kant te verplaatsen. Je besparing is miniem.

Mocht je van een uitdaging houden, veel geduld en humor hebben, dan zou ik zeker gaan liften in Thailand.

Lees ook

%d bloggers liken dit: