fbpx
Bangkok Uitgelicht 

Leven naast het water in Bangkok

Bangkok is gebouwd rond de rivier Chao Phraya, de stad wordt doorkliefd door vele kanalen. Khlongs, zoals de Thai ze zelf noemen. Omdat de metropool overbevolkt is met naar schatting 12 miljoen mensen (maar vermoedelijk veel meer) ontkomen er enkele inwoners er niet aan om te leven naast het water …

Mocht je even alle toeristische trekpleisters moe zijn, wat tijd over hebben of willen zien hoe de Thai werkelijk leven langs het water, pak dan eens de taxiboot. De Thai hebben namelijk van de nood een deugd gemaakt en houden er een soort metrosysteem op het water op na.

De boten komen om eens in paar minuten voorbij. Je stapt op, en binnen enkele momenten staat er een soort van conducteur naast je, die balancerend op de randen van de boot je een kaartje verkoopt. Prachtig om dat een keer te zien. Ze zijn zeer behendig. Ik heb er nog nooit eentje zijn evenwicht zien verliezen en in het water zien vallen.

Het leven naast het water

Je reis begint, en je komt werkelijk prachtige en tegelijkertijd schrijnende situaties tegen. Huizen die half verrot in het water hangen. Vol met schimmels. Van waaruit iemand een emmer met afval leegt in de rivier. Een stukje verderop springen en spartelen een handjevol jonge kinderen in het water.

Ze gooien water naar elkaar, gillen het uit van plezier, duiken of maken bommetjes, ze hebben het grootste plezier. Maar hoe schoon is dat water eigenlijk. De stank die er vanaf komt is overweldigend, dus zuiver kan het niet zijn. Wat betekent dit voor de gezondheid van kinderen en de mensen die langs het water wonen?

Voorzichtig met je spullen

De boten varen met een enorme snelheid elkaar voorbij. Het water spat dan alle kanten op, dus je moet je spullen die niet nat mogen worden, goed wegstoppen. Er zitten plastic beschermschermen aan de zijkanten van de boot, die de Thai snel omhoog doen als er een tegenligger nadert, maar dat scherm houdt niet alles tegen.

Soms zijn de Thai ook te laat, waren ze aan het dagdromen. Ze worden dan wreed uit de droom gewekt, maar ondertussen is ook de rest van de boot aardig nat. Ook duurt het even voordat je aan de stank van het water bent gewend. Maar geef het tijd, want uiteindelijk merk je de stank niet meer op.

Mocht je de tijd hebben, zit de rit dan helemaal uit en neem vervolgens de boot weer terug naar de plaats waar je bent opgestapt. Voor zo’n ritje hoef je echt niet diep in de buidel te tasten, hooguit een tiental baht. En vergaap je vervolgens aan alles wat er op- en rond leeft en gebeurd.

Hier een foto-impressie.

Lees ook

%d bloggers liken dit: