fbpx
Achtergrond Praktische informatie 

Let op de geldigheidsdatum in je paspoort

Visum-voor-ThailandOp reis naar Thailand? Let op de geldigheidsdatum in je paspoort!

Er is een toename van het aantal vakantiegangers dat op vakantie gaat en bij de incheckbalie voor een nare verassing komt te staan. Dat meldt de Koninklijke Marechaussee.

Je kunt natuurlijk een noodpaspoort aanvragen, maar naast extra kosten kun je daardoor ook nog eens je vlucht missen. De marechaussee verwacht dat het aantal uitgegeven noodpaspoorten dit jaar naar verwachting hoger uitkomt dan het voorgaande jaar.

Tot nu toe werden 5794 nooddocumenten verstrekt op de Amsterdamse luchthaven. In 2015 waren dat er 8660. De afgelopen twee jaar ging het aantal noodpaspoorten al met 9 procent omhoog.

Geldigheid

Landen stellen steeds strengere regels aan de geldigheid van paspoorten. Gemiddeld gaat het om een geldigheid van drie tot zes maanden. Passagiers komen er vaak pas op Schiphol achter dat hun paspoort niet lang genoeg geldig is voor hun reisbestemming. Daarnaast stijgt het aantal passanten dat gebruik maakt van Schiphol. Vorig jaar zes procent meer dan het jaar daarvoor, met in totaal ruim 58 miljoen passagiers.

Voor Thailand moet je paspoort op de dag van vertrek uit het land minstens zes maanden geldig zijn. Als je een arrivalcardNederlands paspoort hebt, krijg je na aankomst op het vliegveld een visum in je paspoort dat dertig dagen geldig is. Dat bestaat uit een stempel met daarin de datum van aankomst, plus een formuliertje dat je zelf hebt ingevuld. Dit formuliertje krijg je vaak al tijdens de vliegreis. Anders is hij vrij te krijgen op het vliegveld bij de douane.

Thailand

Als je langer dan dertig dagen in Thailand wilt blijven, of een enkel/open vliegticket hebt, dan heb je een Thais visum nodig. Bij het Thaise Consulaat in Amsterdam of op de Thaise Ambassade in Den Haag kan je voor dertig euro een visum voor zestig dagen aanvragen. Hier kan je ook terecht voor een double entry visum of een multiple entry visum.

Een noodpaspoort is nooit een garantie. Dat wordt per geval per geval bekeken. Want de reiziger moet aan een aantal voorwaarden voldoen. Ook kost het nog eens 46,61 euro en is het alleen geldig voor de reis waarvoor je het nodig hebt.

Tip

Na terugkomst moet er alsnog een nieuw paspoort worden aangeschaft als het oude niet meer geldig is. Dus een tip. Controleer minstens een maand van tevoren je reispapieren en bel bij twijfel je reisbureau of google op geldigheid paspoort Thailand.Lees ook

%d bloggers liken dit: