fbpx
Eten en drinken Uitgelicht 

Een lesje Thais eten

HuaHinRestaurantNooit met mes en vork maar met lépel en vork. Zo eten de Thai hun maaltijd. Of anders met stokjes bij een Chinees gerecht. Eten in Thailand. Iets om als toerist bij stil te staan. In hoeverre is dat namelijk anders en wat kun je er verwachten? Daarom: een lesje Thais eten.

Alle warme gerechten worden door de Thaise kok met rappe bewegingen gewokt en kleingemaakt. Daarom gebruikt men geen mes om te snijden.

Neem de vork in de linkerhand en schuif het eten op de lepel om te eten. De vork naar je mond te brengen, zoals wij dat gewend zijn, is zeer ongemanierd in Thaise ogen. En nooit je linkerhand gebruiken om voedsel naar je mond te brengen. Want die wordt bij de stoelgang, op een traditioneel toilet, gebruikt en is dus onrein.

Ik vind drie maaltijden in Thailand door de hitte niet aangenaam. En eet, net als de Thai, de hele dag door kleine gerechten en ’s avonds nog een lichte maaltijd.

Sambals

Het originele Thaise eten is door de pepers meestal te scherp voor de gemiddelde buitenlandse westerse twee dagen in chiang raivakantieganger. De meeste restaurants houden met Farangs wel rekening wat het gebruik van de pepers betreft. Anders zeg je: Mai Phet Noi Krab of Jaa Sai Phrik.

Maar je kunt het langzaam opbouwen als je Thais eten lekker vindt. Want pittig is wel aangenaam als je eraan gewend bent. Ook thuis. Ik heb dan ook een flinke verzameling verschillende soorten sambals.

Om van echt Thais eten te proeven kun je het best gebruik maken van de stalletjes op straat die vaak in de loop van de avond verschijnen, de vaste plekken waar veel Thais komen zoals de shoppingmall en de kleine Thaise en Chinese restaurants, die je overal tegenkomt, van heel gezellig tot een kale ruime met neonlicht.

straatbeeld in Bangkok

Thais eten

Door de massale immigratie van Chinezen zie je op veel menukaarten noodles staan. Wat nu ook onder Thais eten valt. Je hebt drie soorten. Rice-noodles, gemaakt van rijstmeel en water die je vaak in soepen aantreft. De geroerbakte noodles (stir fried) geserveerd met sojasaus. En dan heb je bami. Gemaakt van meel en soms een ei, dan heb je eggnoodles. Zit vaak in een soep of wordt klaargemaakt met vlees, vis of groenten.

Massaman

Curries (Keang) zijn niet weg te denken in Thailand en zijn mijn favoriete dish. Je hebt de rode en de groene. Rode curry bevat rode chilipepers, galang oftewel gemberwortel), citroengras sjalotjes, knoflook, garnalenpasta en vissaus (Nam Plaa.)

De groene variant heeft groene chilipepers met koriander. En is minder pittig. Vaak zit er cocosnootmelk doorheen, als compensatie tegen de scherpe smaak van de pepers. En dan is er nog een Indiase curry, met onder meer kip en aardappels, massaman geheten. Komt uit de keuken van Maleisië en is echt aan te raden. Ook omdat die niet pittig is. Bij curry zit altijd, als bijgerecht, rijst bij.

Tom Yam

Thaise salades, yam, is een verhaal apart. Bijna altijd pittig tot echt heet (Tom Yam.) Ingrediënten zijn, natuurlijk, deEten in Thailandslablaadjes, pepers die de smaak bepalen, munt, lemon, sjalotjes, citroenblaadjes en bladkruiden. Een licht-pittige heet ‘Yam wun sen’. Met mihoen, garnalen, varkensvlees, korianderblad en een beetje pepers.

Bijna alles wordt gewokt en gefrituurd in de Thaise keuken. Als er ‘Phàt’ bij staat is het geroerbakt in een gloeiendhete wok, wat je op straat en in menig eettentjes ook met eigen ogen kunt zien. ‘Phàt’-gerechten worden altijd met vissaus, Nam Plaa, geserveerd.

Thod op de menukaart betekent gefrituurd (deep fried) in olie. Zoals snacks, gebakken banaan en loempia’s. En natuurlijk vis. Als je in een restaurant aan zee dineert dan eet je vaak vis die zo uit de zee het net is ingezwommen. En dat proef je!

Dit is maar een greep van wat je in Thailand kunt tegenkomen. Ik zou zeggen, ga op onderzoek uit in de wereld van de zeer gevarieerde Thaise keuken, wat een verrijking kan zijn voor je verblijf in dit aangename vakantieland.

Lees ook

%d bloggers liken dit: